Dionice uvrštava Spin Valis, na burzi se ove godine nadaju dodatnim tvrtkama

Autor: Jadranka Dozan; Tomislav Pili , 01. rujan 2021. u 22:00
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL

U krizi banke smanjuju kreditnu aktivnost, pa se kompanije više okreću tržištu kapitala, kaže čelnica burze Ivana Gažić.

Domaće tržište kapitala uskoro će biti bogatije za još jednu dionicu. Radi se o požeškom proizvođaču namještaja Spin Valisu kojem je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na jučerašnjoj sjednici odobrila prospekt uvrštenja 65.706 dionica na Redovno tržište Zagrebačke burze.

Povećanje transparentnosti

Odluku o uvrštenju dionica na burzu donijela je glavna skupština u listopadu 2020. Prema navodima iz društva uvrštenje će omogućiti trgovanje dionicama te povećati transparentnost poslovanja.

“Uvrštenjem na uređeno tržište želja nam je da naši projekti i planovi i općenito poslovanje, budu vidljiviji i transparentniji, kako dioničarima tako i potencijalnim investitorima i partnerima”, objašnjava Zdravko Jelčić, član Uprave Spin Valisa i sa 19,6 posto dionica u rukama ujedno i pojedinačno najveći dioničar kompanije.

Sve u svemu, u kompaniji su u cilju razvijanja finalnih proizvoda očito otvoreni za projektno i kapitalno povezivanje, pa i potencijalne strateške partnere koji dijele tu viziju smjera razvoja. U proteklih nekoliko godina ta je požeška tvrtka za proizvodnju namještaja, piljene građe i elemenata realizirala 30-ak milijuna eura investicija, pri čemu se u financiranju uvelike oslonila na fondove EU.

Jelčić

Želja nam je da naši projekti i planovi i općenito poslovanje budu vidljiviji dioničarima.

Grupa spin Valis prošlu je godinu zaključila sa 163 milijuna kuna ukupnih prihoda ili četiri milijuna više nego godinu prije, a iskazala je neto dobit od 6,4 milijuna, što je također povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Zapošljava nešto manje od 450 ljudi.

Inače, uz Jelčića, listu najvećih dioničara predvodi ostatak Uprave – član Miljenko Katranček sa 18,1 posto udjela te predsjednik Uprave Marko Žmire (sa 16,2% udjela).

Već 11. odobrenje

Tu trojku na listi najvećih slijedi Vinko Pisarović, predsjednik Nadzornog odbora sa 14 posto dionica.

Inače, ovo je već peti po redu odobreni prospekt uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu od početka ove godine, odnosno 11. od početka 2020., što svjedoči o kontinuiranom porastu interesa društava za uvrštenja dionica na uređeno tržište, ističe Hanfa.

Od odobrenih uvrštenja domaće financijsko tržište najviše iščekuje dolazak informatičke kompanije Span. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kazala je kako “definitivno ove godine vidimo pojačanu aktivnost uvrštenja novih izdavatelja”. “To je na neki način i očekivano s obzirom da u krizi banke smanjuju aktivnost, a kompanije se više okreću tržištima kapitala”, dodala je Gažić.

U prvih šest mjeseci ove godine uvrštene su dionice Ville Dubrovnik, dok su dodatne dionice uvrstile Modra špilja te Medora hoteli i ljetovališta. Ivana Gažić ističe kako “nada da će do kraja ove godine biti još nekoliko uvrštenja dionica”.

Komentirajte prvi

New Report

Close