Dionice iz sastava CROBEX-a postale skuplje od američkih

Autor: Tomislav Pili , 29. kolovoz 2016. u 14:18
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Indeks Zagrebačke burze na najvišoj razini u godinu dana.

Nakon što je prešao granicu od 1800 bodova i našao se na najvišoj razini u godinu dana, indeks Zagrebačke burze po omjeru cijene i zarade nadmašuje čak i globalne indekse. Ovogodišnji uspon domaćeg tržišta dionica nastavlja se na krilima gospodarskog oporavka, odlične turističke sezone te poboljšane profitabilnosti većine tvrtki. U petak je CROBEX ojačao dodatnih 0,2 posto zaustavivši se na 1808 bodova.

Za ovu je godinu indeks u plusu sedam posto. Rast CROBEX-a, po mišljenju analitičara Raiffeisen banke, potaknut je značajnim dijelom očekivanjima o dobroj turističkoj sezonu čiji utjecaj nije ograničen samo na hotelske kompanije nego je znatno širi. “Rast indeksa bio je dodatno potaknut solidnim rastom, odnosno početkom oporavka pokazatelja nekih kompanija unutar indeksa”, ističu iz RBA na upit Poslovnog dnevnika. Međutim, usporedbe po očekivanom omjeru cijene dionice i zarade kompanije (P/E) CROBEX-a za ovu godinu ukazuju da domaći indeks ne zaostaje za vodećim svjetskim indeksima, prema podacima s Bloomberga, dodaju iz te banke.

Štoviše, predvodi ih. Naime, očekivani P/E za CROBEX trenutno iznosi 19,2 dok je istovjetni omjer za američki S&P 500 na 18,5, a za Dow Jones na 17,4. Hrvatske dionice po tom su pokazatelju skuplje i od europskih jer je očekivani P/E za njemački DAX na 13,7, londonski FTSE 100 na 17,6, a za pariški CAC na 14,6. “Ipak, to ne znači da prostora za daljnji rast sastavnica CROBEX-a nema, nego je multiplikator donekle opterećen slabom perspektivom nekolicine ‘teškaša’ u indeksu”, ističu iz RBA.
Za uspon CROBEX-a možda je najzaslužnija dionica Đuro Đakovića koja je tijekom ove godine skočila preko 87 posto. Slijedi je dionica dubrovačkog brodara Atlantske plovidbe za 24,4 posto dok je turistička perjanica Valamar Riviera ojačala preko 21 posto. Inače, od 23 dionice iz CROBEX-a, njih 15 je za ovu godinu “u zelenom”.

Analitičar Erste banke Davor Špoljar ističe da je turistički sektor i ove godine u fokusu investitora, što je potaknuto prvim brojkama o turističkim dolascima, noćenjima, ali isto tako snažnim polugodišnjim rezultatima kompanija. “Geopolitička zbivanja i poteškoće s kojima se susreću glavni konkurenti, ali i pozitivni pomaci u upravljanju kompanijama, i ove su godine fokus investitora usmjerili na taj sektor”, kaže Špoljar. Najlošije prolaze dionice građevivara, Ingre (-16,7%) i Dalekovoda (-2,6%). 

Komentari (2)
Pogledajte sve

što je s dionicama izvan CROBEXA , jesu li one skupe?

pregrijavanje?

New Report

Close