Dionice europskih i američkih proizvođača čipova u oštrom padu

Autor: Ana Blašković , 21. svibanj 2019. u 22:00
Vrijednost Infineona pala je 4,5 posto na burzi u Frankfurtu/REUTERS

Bilo kakav poremećaj poslovanja kineskog proizvođača donijet će negativan efekt njegovim dobavljačima, no udarac neće biti jednak svima.

Dionice europskih i američkih proizvođača čipova oštro su pale početkom tjedna zbog zabrinutosti ulagača da bi dobavljači Huaweija mogli suspendirati pošiljke nakon prošlotjedne odluke administracije Donalda Trumpa da kineskog proizvođača pametnih telefona stavi na crnu listu.

Rasprodaja je započela nakon objave Nikkei Asian Reviewa da je njemački Infineon zaustavio isporuke Huaweiju. Nakon Googlea, isporuke Huaweiju obustavila je i tvrtka Lumentum Holding, proizvođač tehnologije za prepoznavanje lica za mobilne telefone, piše Reuters.  Dionica francuskog proizvođača čipova STMicroelectronics pala je 8 posto na burzi u Parizu dok je Infineon Technologies izgubio 4,5 posto na vrijednosti u Frankfurtu.

Dionica AMS-a, koja je ove godine gotovo udvostručila vrijednost, polovnom jučerašnjeg dana pala je 11,5 posto.  Tokijske financijske novine s tiražom većem od tri milijuna prodanih primjeraka dodaju da će STMicroelectronics ovog tjedna održati sastanak na kojem će se odlučivati nastavak isporuka Huaweiju. Nijedna od kompanija nije bila dostupna za komentar.

Dionica Lumentuma pala je 4,3 posto prije otvaranja trgovine, dok su istodobno američki Qualcomm, Xilinx, Micron Technology, Broadcom Inc, Skyworks Solutions and Advanced Micro Devices izgubili na vrijednosti između tri i pet posto. Čak i da kompanije nastave isporučivati komponente bez da se nađu pod udarom američkih restrikcija, bilo kakav poremećaj poslovanja kineskog proizvođača mobitela donijet će negativan efekt njegovim dobavljačima, smatra analitičar Liberuma Janardan Menon.

"Ne promijeni li mišljenje američka vlada, može se generalno pretpostaviti da će narednih mjeseci poslovanje europskih proizvođača čipova koje ovisi o Huaweiju pokazivati dosta slabosti", kaže Menon dodajući da udarac neće biti jednak svima zbog različitih razina izloženosti kineskoj kompaniji u fokusu trgovinskog rata SAD-a i Kine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close