CROBEX s rastom od 14,2% drugi najbolji na istoku Europe

Autor: Tomislav Pili , 16. listopad 2019. u 22:00
Sada će poseban fokus biti na turističkim kompanijama/Željko Lukunić/PIXSELL

Za najveći dio rasta u 2019. zaslužni su blue chip ‘teškaši’ poput prehrambenih i dividendnih dionica.

Pozitivno raspoloženje tijekom ove godine na domaćem dioničkom tržištu eskaliralo je ovoga tjedna usponom indeksa CROBEX na najvišu razinu u 2,5 godine.

K tome, s ovogodišnjim rastom od 14,2 posto hrvatski je indeks, prema podacima Bloomberga, drugi najbolji u srednjoj i istočnoj Europi, nakon sjevernomakedonskog MBI-a koji se vinuo 22,7 posto.

Rezultat više čimbenika 
Makedonski, hrvatski i latvijski indeks ujedno su i jedina tri mjerila koja za ovu godinu u toj regiji bilježe dvoznamenkasti rast vrijednosti. Ersteov stariji analitičar tržišta kapitala Anto Augustinović ističe da dobro raspoloženje na hrvatskom tržištu kapitala zapravo traje gotovo godinu dana te je omogućilo dioničkim indeksima da dosegnu najviše razine od ožujka 2017. te tako nadoknade značajan dio vrijednosti koju su izgubili krizom u Agrokoru.

 

22,7 posto

porastao je tijekom ove godine sjevernomakedonski MBI, vodeći u regiji

"Takva su kretanja rezultat više čimbenika, a koji bi se okvirno mogli podvesti pod zajednički nazivnik pozitivnog makroekonomskog okruženja – od daljnjeg rasta BDP-a, plaća, potrošnje do povećanja kreditnog rejtinga i nadalje niskih kamatnih stopa", naglašava taj analitičar. Dodaje kako su za najveći dio rasta CROBEX-a zaslužni blue chip "teškaši", kao što su prehrambene kompanije poput Podravke i Atlantic Grupe – prethodno pod pritiskom zbog izloženosti Agrokoru – te dionice koje isplaćuju značajne dividende, kao Adris, Ericsson Nikola Tesla ili Hrvatski Telekom.   

"Recentni val optimizma na burzi, koji traje zadnja dva mjeseca, dodatno je ojačan pričom o preuzimanju Kraša, i to dvojako. S jedne strane, strelovit rast cijene Kraša podigao je vrednovanje cijelog prehrambenog sektora, dok je otkup velikog udjela tih dionica oslobodio značajnu dodatnu likvidnost koja se prelila na ostatak tržišta, od čega su ponovno najviše profitirale prehrambene i dividendne dionice", pojašnjava Augustinović. Objave financijskih izvješća kompanija u prvom i drugom tromjesečju nadmašile su očekivanja analitičara, a rezultati za treći kvartal dat će investitorima nove smjernice i time odrediti može li CROBEX nastaviti uspon.

Visoka očekivanja 
Anto Augustinović smatra kako bi nadolazeće razdoblje objave izvješća, koje kompanije moraju objaviti do kraja listopada, moglo uvelike odrediti hoće li se pozitivan sentiment na Zagrebačkoj burzi i nastaviti, s obzirom da turistička sezona nije bila na razini ranijih godina, a ekonomije glavnih izvoznih tržišta počele su pokazivati znakove slabosti.

"Osjetan rast cijena dionica kojim ulazimo u to razdoblje implicira relativno visoka očekivanja investitora te smatramo da bi za održivu perspektivu daljnjeg rasta bila potrebna fundamentalna potvrda kroz dobre rezultate", naglašava Ersteov analitičar. Kako dodaje, poseban fokus će biti na turističkim kompanijama, odnosno rezultatima koje su uspjele ostvariti u najizazovnijoj glavnoj sezoni zadnjih godina.

"Jednim dijelom će to biti važno i za kompanije koje se dijelom oslanjaju na turističku potrošnju, kao što su prehrambene, ali će na njihove rezultate ipak najviše utjecati raspoloženje potrošača na domicilnom tržištu, dok će rezultati izvozno orijentiranih industrijskih kompanija pokazati je li usporavanje europske ekonomije već imalo određenog efekta", zaključuje Augustinović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close