Crni četvrtak: Najgori dan za dionice u 2022. – Wall Street potonuo

Autor: Tomislav Pili , 05. svibanj 2022. u 22:12
FOTO: REUTERS/Brendan McDermid

Crni četvrtak na američkim burzama. Strahovanja da je inflacija u vodećem svjetskom gospodarstvu ustvari izvan kontrole rezultirala su velikim potopom burzovnih indeksa na Wall Streeta i najgorim danom za dionice u ovoj godini.

Tijekom trgovanja indeks Dow Jones gubio je i više od 1300 bodova, da bi se u finalu ipak donekle oporavio. Kraj trgovanja dočekao je na 32.965 bodova što je 3,2 posto niže nego dan ranije. No, to nije bilo ništa u odnosu na potonuće tehnološkog mjerila Nasdaq koje je izgubilo 5 posto vrijednosti zaustavivši se na 12.317 bodova. Snažno je stradao i S&P 500 indeks s gubitkom od 3,6 posto te se njegova vrijednost spustila na 4147 bodova. Više od 80 posto njegovih sastavnica trgovinski je dan zaključilo „u crvenom“.

Time su potpuno izbrisani znatni dobici ostvareni u srijedu kada je Dow Jones skočio 930 bodova, odnosno 2,8 posto, a S&P 500 3 posto. To je ujedno bio i najveći dnevni skok tih indeksa od 2020. godine. Potop u četvrtak prvenstveno je zasluga velike rasprodaje dionica tehnoloških divova. Vrijednosti Applea, Alphabeta, Microsofta, Mete, Tesle i Amazona smanjile su se između 5 i 8 posto. Američki financijski analitičari situaciju na burzama u četvrtak pripisuju svojevrsnom „trežnjenju“ investitora nakon skoka koji je uslijedio objavom da je središnja banka Fed u srijedu podigla ključnu kamatnu stopu za čak 0,50 posto. „Eksplozija u srijedu bila je potpuno smiješna. Komentari Jeromea Powella (predsjednika Feda, op. a.) nisu opravdavali takav smjer kakav smo vidjeli“, komentirao je za Reuters Kenny Polcari, partner u Kace Capital Partners.

Dodaje kako je dio investitora ovime priznao da se u Powellovom govoru nakon sjednice Feda ocrtavala činjenica da je inflacija u SAD-u izvan kontrole te da Fed kasni u svojim mjerama. Stoga se sve više investitora pribojava da dolaze još drastičniji potezi središnje banke u obuzdavanju inflacije. Za Nasdaq je ovo jedan od najvećih dnevnih potonuća od početka pandemije prije više od dvije godine. Veći pad taj je indeks zabilježio samo tri puta u 2020. godini: 16. ožujka (-12,3 posto), 12. ožujka (-9,4 posto) te 9. ožujka (-7,3 posto). 

Komentirajte prvi

New Report

Close