Burze ponovno zaronile ‘u crveno’ zbog vijesti o rastu broja zaraženih

Autor: Ana Blašković , 08. srpanj 2020. u 21:59
Foto: SHUTTERSTOCK

Tek slijedi restrukturiranje dugova što ugrožava izglede oporavka.

Europske burze sredinu ovog tjedna ponovno dočekuju u “crvenom” zbog kontinuiranih vijesti o rastu broja zaraženih COVID-om 19 u svijetu.

Pandemija kojoj se ne nazire kraj u okolnostima izostanka cjepiva i tek djelomično učinkovitih lijekova, jezičac na vagi pomiče u smjeru neizvjesnog globalnog oporavka. Europski indeks Stoxx600 dan je započeo klizanjem 0,2 posto zbog pada cijena dionica banaka.

Londonski Ftse zabilježio je pad 0,07 posto, frankfurtski DAX 0,1 posto, a pariški CAC za 0,3 posto. U istom sentimentu bilo je i američko tržište obilježeno vijestima o novih tri milijuna potvrđenih slučajeva zaraze.

Najnovije, još znanstveno nepotvrđene, informacije govore da se koronavirus ne širi samo kapljično već i zrakom što otežava izglede njegovog suzbijanja. Svjetska zdravstvena organizacija poručila je da ne bi bila iznenađena kada bi broj umrlih od koronavirusa ponovno počeo rasti.

MMF upozorava da će mnoge države trebati restrukturirati dugove nakon što porastu troškovi zaduživanja po završetku pandemije što rezultira oprezom ulagača oko izgleda za oporavak.

Komentirajte prvi

New Report

Close