Brokerske provizije barem 10% više zbog novoga depozitorija

Autor: Tomislav Pili , 19. lipanj 2016. u 22:00
Novi depozitorij s radom bi trebao početi najranije u listopadu, nova runda razgovora sredinom srpnja/Jurica Galoić/PIXSELL

Morat će uplatiti minimalno 50.000 kuna u jamstveni fond i 25.000 kuna margina za svaku račun poziciju.

Izmjene koje donosi novi depozitorij SKDD-CCP mogle bi poskupjeti poslovanje brokerskih kuća, što će u konačnici platiti klijenti višim brokerskim provizijama, i to najmanje 10 posto.

SKDD-CCP novo je društvo koje je osnovalo Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD), a na sebe će preuzeti poslove središnje druge ugovorne strane, što je dosad obavljao SKDD. Novi depozitorij – koji bi s radom trebao početi najranije u listopadu – bit će usklađen s europskom regulativom pa će se od svih sudionika, odnosno brokerskih kuća, tražiti kolateral koji bi trebao poslužiti u svrhu smanjenja rizika namire.

Još je dosta nejasnoća
Drugim riječima, kolateral bi trebao biti jamstvo da će kupac dobiti vrijednosnice koje je kupio, a prodavatelj novac. U SKDD-u objašnjavaju kako su i prije primali kolateral od članova, no razlika je u tome što SKDD-CCP neće zaprimati bankarsku garanciju kao kolateral, što SKDD jest, ali će zaprimati kolateral u financijskim instrumentima, a to prije nije bilo moguće. Na pitanje kako će to u praksi izgledati, u SKDD-u odgovoraju da će svaka brokerska kuća morati podmiriti obveze za kolateral koji se sastoji od Jamstvenog fonda i margina.

"Jamstveni fond su doprinosi u kolateralu koji se koriste za podmirenje obveza člana ili za podmirenje obveza drugih članova. Margin je doprinos koji se koristi isključivo u svrhu podmirenja obveza člana za Račun pozicija", poručuju iz depozitorija. Minimalni doprinos u Jamstveni fond iznosi 50.000 kuna i mora biti u cijelosti uplaćen u novčanim sredstvima. Uz Minimalni doprinos u jamstveni fond, svaki član će morati pokrivati i Varijabilni doprinos u jamstveni fond, ističu iz SKDD-a.

Osim Jamstvenog fonda, svaki član mora podmiriti i Inicijalni margin za svaki Račun pozicija koji iznosi najmanje 25.000 kuna i mora biti u cijelosti uplaćen u novcu.  Brokerska zajednica ne želi zasad ništa službeno reći jer, kažu, imaju još dosta nejasnoća, unatoč više održanih sastanaka na tu temu u SKDD-u. Kako neslužbeno doznajemo, brokeri su postavili pitanje može li se klijentov novac koristiti za inicijalni margin, no jasan odgovor nisu dobili.

Opet pregovori 
No, kažu kako će im nova regulativa sigurno poskupjeti poslovanje, što će se morati anulirati višim provizijama. "Sigurno je da će provizije morati poskupjeti barem 10 posto", ističe jedan broker.No, još je teško izlaziti s točnim izračunom dok sve ne bude jasno, tvrdi brokerska zajednica. Nova runda razgovora u depozitoriju zakazana je za sredinu srpnja. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Daleko najgori i daleko najnepotrebniji potez posljednjih pet godina, izmisljaju sebi posao a svim sudionicima na trzistu komplikacije i troskove. Copy paste njemackog trzista gdje dionica Daimlera ili Adidasa dnevno ima promet kao cijela ZSE u par mjeseci. Volio bi vidjeti statistiku koliko je to transakcija kod nas nenamireno i da li se itko od forumasa sjeca da na t+2 nije dobio novce ili dionice.
Definitivno potez zbog kojeg ce brokeri s razlogom dici troskove a nitko im nece moci prigovoriti jednu rijec.


uništiti još ovo malo što je ostalo.

Samo nek nastave.
Ima tko jedva čeka nove klijente a provizije su kikiriki a izbor financijskih tržišta i instrumenata je gotovo neograničen

Financijski instrumenti

Tek je 12 saaaatiiiiii, a promet dionicama na ZSE ni 1 bijedni milijun kuna 😉

uništiti još ovo malo što je ostalo.

To je najnovija anomalija lokalnih regulatora koji i dalje nemaju vezu sa stvarnim životom. Nažalost opet ćemo biti svjedoci tri koraka unazad.

New Report

Close