Braći Pivac inflacija je Podravku učinila još privlačnijom

Autor: Jadranka Dozan , 10. studeni 2022. u 07:00
Podravkina tržišna kapitalizacija trenutno je iznad 4,5 milijarde kuna/D. Špehar/PIXSELL

Vrgorački dioničari koprivničke prehrambene kompanije povećali udjel na 3,29 posto.

Dionica Podravke jedna je od ne baš brojnih na Zagrebačkoj burzi za koje višemilijunski dnevni prometi nisu neuobičajeni, a od početka godine bile su predmetom burzovnih kupoprodaja vrijednih oko 160 milijuna kuna.

U prvih pet trgovinskih dana u ovom mjesecu s milijunskim su prometom bila dva. Od gotovo deset milijuna kuna prometa sredinom prošlog tjedna, više od polovice na strani ponude bilo je rezultat otpuštanja dionica od strane menadžera kompanije.

Skok cijene
Iz Podravke su dan poslije potvrdili da je član Uprave Belupa Marko Đerek iskoristio pravo na opcijske dionice (7500) i potom ih prodao, kao i da je jedan direktor također prodao 1000 dionica.

Te su transakcije prošle bez zamjetnih pomaka cijene sve dok se nije pokazalo da je na strani kupnje Đerekovih 7500 dionica bila Mesna industrija Braća Pivac.

Premda je u odnosu na ukupan broj dionica Podravke (7,12 milijuna) spomenutih 7500 komada beznačajan udjel, ovaj utorak zaključen je dnevnim porastom cijene za čak 7,4 posto (na 666 kuna).

U takvim situacijama Burza traži očitovanje izdavatelja, a odgovor iz Podravke bio je očekivan: “Nisu nam poznate nikakve nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle (…) imati za posljedicu promjenu cijene predmetnih dionica, a da ne proizlaze iz informacija koje su općepoznate ili koje su ranije dostavljene Zagrebačkoj burzi”. Jučerašnje trgovanje zaključeno je s cijenom od 642 kune.

Iako su prema podacima SKDD-a prošlotjednim ulogom oko 4,6 milijuna kuna svoju poziciju među prvih 10 dioničara Podravke pojačali za zanemarivih 0,1 posto, na 3,29 posto, Braća Pivac sa svakom svojom burzovnom akcijom očito intrigiraju.

Nakon što su prije tri godine preuzeli Kraš, i portfeljne kupnje paketa dionica Podravke koje su uslijedile nešto kasnije u pravilu su izazivale pažnju medija. Maštu i spekulacije Pivci su posebice raspirili prošle jeseni, kad su u relativno kratkom razdoblju u dionice Podravke investirali oko 90 milijuna kuna.

Karte su podijeljene
Ivica Pivac tada je objasnio kao prepoznavanje ulagačke prilike. “Na tržištu su se pojavile određene količine dionica Podravke, a kako trenutno imamo višak kapitala donijeli smo poslovnu odluku o isplativosti njihove kupnje na trenutnoj cjenovnoj razini”, rekao je.

Nedavna kupnja paketa od 7500 dionica zacijelo se može slično objasniti. Pogotovo s obzirom na visoku inflaciju uz koju novac na računu gubi vrijednost, ali i općenito tržišna previranja u kojima investitori ranije tipuju na tzv. defanzivne dionice odnosno industrije koje se smatraju otpornijima.

Usto, uz trenutnu vlasničku strukturu, s mirovinskim fondovima i državom kao ključnim dioničarima, u investicijskoj zajednici s razlogom se smatra da su u Podravci “karte” na duže vrijeme podijeljene.

Malo je vjerojatno da i u MI Braća Pivac misle drukčije. Konačno, Podravka je ipak kompanija čija burzovna cijena dionica trenutno (oko 650 kuna) implicira tržišnu kapitalizaciju veću od 4,5 milijarde kuna ili oko 600 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close