Bogatiji više profitirali od rasta burze

Autor: Tomislav Pili , 21. srpanj 2019. u 22:00
Predsjednik SAD-a kaže da su više koristi imali radnici/REUTERS

Viši sloj drži 84 posto vrijednosti američkih dionica.

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa prošloga tjedna da su kućanstva s nižim prihodima najviše profitirala od rasta cijena dionica na Wall Streetu u suprotnosti je s podacima, tumače analitičari za Associated Press.

Prava je istina da je bogatiji sloj najviše profitirao od rasta burzi. Naime, Amerikanci koji se nalaze u najbogatijih 10 posto građana drže 84 posto tržišne vrijednosti dionica, pokazuju podaci središnje banke Fed.

Zbog činjenice da drže više dionica, više su i zaradili od 19-postotnog rasta indeksa S&P 500 tijekom ove godine. Inače, oko polovice američkih kućanstava posjeduje dionice.

Analitičari ocjenjuju da se ta Trumpova izjava uklapa u njegov obrazac prema kojem potezi njegove administracije najviše koriste srednjoj klasi. To je tvrdio i za poreznu reformu 2017. godine, no analiza podataka iz poreznih prijava i tu pokazuju da je rasterećenje išlo na ruku bogatijima.

Amerikanci s prihodima višima od milijun dolara lani su platili 36 milijardi dolara manje, odnosno 64.428 dolara po poreznom obvezniku.

S druge strane, građani sa prihodima između 50.000 i 75.000 dolara platili su 22,4 milijarde dolara poreza manje, odnosno 819 dolara po obvezniku, pokazuju porezni podaci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close