U što uložiti: Ovo je scenarij koji bi bio prava noćna mora za Wall Street

Autor: Tomislav Pili , 03. studeni 2020. u 15:00
FOTO: REUTERS/Bryan Woolston

Analitičari izabrali dionice na koje treba obratiti pažnju nakon izbora u SAD-u.

Skupina američkih dionica kojima bi vrijednost mogla značajno porasti u slučaju pobjede demokratskog kandidata za predsjednika Joea Bidena već bilježi osjetnu prednost u odnosu na „Trumpovu skupinu“. Međutim, analitičari upozoravaju kako će dioničko tržište pozdraviti svaki ishod koji će dati jasnog pobjednika, a prava noćna mora za Wall Street bio bi scenarij u kojem bi oba kandidata proglasila pobjedu. Dubravko Lakos, direktor analize dioničkih tržišta za SAD u banci JP Morgan, izabrao je vrijednosnice koje bi profitirale u slučaju pobjede sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, odnosno njegova suparnika Joea Bidena. U posljednja dva mjeseca „Bidenova skupina“ ostvarila je rast od 4,5 posto dok je „Trumpova skupina“ izgubila 16 posto vrijednosti, piše Reuters.

Izraženo mjesto

U Bidenovoj skupini izraženo mjesto zauzimaju vrijednosnice povezane s obnovljivim izvorima energije s obzirom na tržišna očekivanja da će administracija novog predsjednika snažno podržati „zelenu energiju“. Dionice kompanija koje se bave obnovljivim izvorima energije već su značajno skočile u očekivanju dobrog rezultata Bidena i Demokratske stranke na izborima 3. studenog. Primjerice, investicijski fond čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) Invesco Solar između sredine rujna i sredine listopada ojačao je oko 40 posto. Uz taj ETF, u toj skupini analitičari preporučaju investitorima da promotre i iShares Global Clean Energy. Biden je u predizbornoj kampanji obećao i velika ulaganja u infrastrukturu, pa je JP Morgan izabrao dionice kompanija Vulcan Materials, Jacobs Engineering Group i Caterpillar kao vjerojatne dobitnike. Ulagačima preporučuju i da promotre ETF-ove iShares US Infrastructure, SPDR S&P Kensho Intelligent Structures te Global X US Infrastructure Development. U slučaju da demokrati preuzmu kontrolu nad Kongresom, izvjesno je da gospodarstvo očekuje još jedan golemi paket fiskalnih poticaja. Takav paket posebno bi se pozitivno odrazio na dionice kompanija male tržišne kapitalizacije, a i potaknuo bi dugo očekivani zaokret ulagača prema dionicama čija se cijena povećava u vrijeme ekonomskog rasta. U toj skupini analitičari sugeriraju investitorima ETF-ove iShares Core S&P Small-Cap te iShares Russell 1000 Value. Smanjenje trgovinskih tenzija s Kinom ako Biden uđe u Bijelu kuću donijelo bi olakšanje američkim proizvođačima sirovina i žitarica, a profitirale bi i dionice proizvođača marihuane. U „Trumpovoj skupini“ izdvajaju se dionice banaka jer bi se u slučaju Bidenove pobjede taj sektor – osim s većim poreznim opterećenjem – mogao suočiti i s dodatnim zaoštravanjem regulative. S druge strane, Trumpova pobjeda donijela bi bankama dodatni „vjetar u leđa“, objavio je u izvješću Ameriprise Financial. U „Trumpovu skupinu“ JP Morgan je stavio dionice Bank of America, Wells Farga i Citigroupa. No, neki analitičari tumače kako banke ne bi loše prošle ni u slučaju Bidenove pobjede zbog paketa fiskalnih poticaja te viših prinosa na obveznice. Allianz Global Investors u nedavnom je izvješću naveo kako Trumpova pobjeda „može dovesti do prijateljskijeg poreznog i regulatornog okružja za tradicionalnu energetsku industriju“. S obzirom da je Bidenu zelena energija ključni dio programa, Columbia Threadneedle Investments smatra da bi teže dobivanje dozvola za eksploataciju ugljikovodika predstavljalo značajan izazov za američke proizvođače nafte i plina.

Prednost od 10 posto

Stoga analitičari u slučaju Trumpove pobjede sugeriraju investitorima ETF SPDR S&P Oil&Gas Exploration&Production. Što se tiče velikih tehnoloških kompanija, analitičari očekuju da će oba kandidata nastaviti s regulatornim pritiskom na taj sektor. No, Deutsche Bank ističe da su te kompanije bile jedne od najvećih profitera od Trumpove porezne reforme, a vjerojatno će profitirati i od nešto mekšeg regulatornog pristupa Trumpove administracije. U Allianzu smatraju da će demokrati vjerojatno pojačati pritisak na velike tehnološke kompanije.

4,5 posto

rasta cijene zabilježile su dionice iz ‘Bidenove skupine’ koje je izabrala banka JP Morgan

Drugi Trumpov mandat donio bi i nastavak „renesanse“ proizvođačima oružja s obzirom na očekivanja daljnjeg povećanja proračunskih izdvajanja za obranu. Iako se obje stranke protive visokim cijenama lijekova, Trumpova pobjeda ipak bi donijela stanovito olakšanje farmaceutskom sektoru, smatra Ameriprise. Anketa koju je proveo NBC News i Wall Street Journal pokazuje da Biden ima prednost nad Trumpom od 10 posto. Međutim, razlika je vrlo mala u ključnim saveznim državama, pa se burza pribojava scenarija u kojem odmah ne bi bio jasan pobjednik. Bez jasnog rezultata investitori će vrlo vjerojatno pojuriti u „sigurne luke“, kao što je zlato ili američki dolar i japanski jen. Sličan scenarij se može očekivati i ako Biden pobijedi, ali republikanci zadrže kontrolu nad Senatom, čime bi šanse za novi paket poticaja praktički nestale.

Komentirajte prvi

New Report

Close