Bawag u rekordnom IPO-u u Beču prikupio 1,9 mlrd. eura

Autor: Ana Blašković , 25. listopad 2017. u 22:00
Čelnik Bawaga Anas Abuzaakouk i šef bečke burze Christoph Boschan

Nakon izlaska na burzu, Cerberusu će ostati 32 posto, a GoldenTreeu 23,5 posto vlasničkog kapitala Bawaga.

Bawag grupa, četvrta po veličini austrijska banka, prodala je dionica u vrijednosti 1,9 milijardi eura u najvećoj inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) u povijesti Bečke burze.

Vlasnici Bawag grupe, predvođeni Cerberus Capital Managementom i GoldenTree Asset Managementom, ulagačima su prodali 40,25 milijuna dionica te banke za 48 eura po komadu što čini oko 40 posto vlasničkog kapitala, objavila je austrijska banka u utorak. Po toj cijeni iz inicijalne javne ponude tržište evaluacija Bawag grupe dosegnula je 4,8 milijardi eura.  

 

48

iznosila je cijena Bawagove dionice u IPO-u

Prvi dan trgovanja
Bawag je prva austrijska banka koja izlazi na Bečku burzu nakon 2008. kada je Raiffeisen Bank International AG prikupio 1,1 milijardu eura kapitala, piše Bloomberg. S prve pozicije kompanije koja je najviše prikupila u IPO-u Bawag je jučer smijenio Strabag SE, nadmašivši iznos prikupljenog kapitala za 600 milijuna eura. Jučer je i službeno bio prvi dan trgovanja Bawagovim dionicama u najvišoj kotaciji Bečke burze. Trgovina je započela neobećavajuće s padom cijene dionice gotovo tri posto u odnosu na onu iz IPO-a, a do 16 sati cijena dionici se spustila 2,7 posto na 46,7 eura. Počevši od četvrtka dionica Bawaga bit će jedna od sastavnica ATX-a, indeksa bečke burze. S ponderom preko četiri posto, bit će jedna od značajnijih dionica u tom pokazatelju austrijskog dioničkog tržišta. I nakon uključivanja u ATX, taj će se indeks i dalje sastojati od 20 vodećih dionica jer će nakon spajanja s Magnesitom, industrijska kompanija RHI iz njega izlazi, a nova dionica RHI Magnesita seli u segment globalnih tržišta. 

Spašavanje pa prodaja
Cerberus je u vlasništvo Bawaga ušao 2007. pošto je tu grupaciju, zajedno s još nekima, nakon financijskog skandala morala spašavati austrijska Vlada. Nakon javne ponude dionica, postojeći vlasnici kontrolirat će i dalje značajne udjele: Cerberus 32 posto, a GoldenTree 23,5 posto. Unatoč grbavom početku, investitori su raširenih ruku dočekali IPO Bawaga na Bečkoj burzi koja je na svježe listanje te veličine čekala zadnjih deset godina.

Posljednja velika javna ponuda dionica financijske grupacije u Europi bila je 2015. godine kada je Nizozemska Vlada prodala petinu svog udjela u ABN Amrou u studenom 2015. Od spašavanja banke, a posebice u posljednjih pet godina, austrijski Bawag proveo je značajna restrukturiranja kako je i predstavljen  ulagačima u IPO-u, kao troškovno efikasna banka okrenuta 'retail' tržištu Austrije, Njemačke i Švicarske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close