Aramco prodao dodatne dionice

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2020. u 22:00
Dionice vrijede 9,25 dolara/ REUTERS

Saudijski naftni div iskoristio opciju i ukupno došao do 29,4 milijarde dolara.

Izlazak saudijske naftne kompanije Aramco na burzu, najveći na svijetu, postao je u nedjelju još malo veći. Kompanija je objavila da je iskoristila opciju prodaje dodatnih 450 milijuna dionica.

Nakon što je u prosinačkoj početnoj ponudi dionica (IPO) na lokalnoj burzi Tadawul prikupila 25,6 milijardi dolara, saudijska naftna kompanija sada je ukupno došla do 29,4 milijarde dolara kapitala.

Podsjetimo, prosinački IPO bio je najveći na svijetu, nadmašivši izlazak kineskog internetskog trgovca Alibabe na Njujoršku burzu 2014. godine. Taj je IPO vrijedio 25 milijardi dolara.

Nakon što je 11. prosinca počelo trgovanje dionicama Aramca, cijena dionica drugog dana trgovanja dosegla je 10 dolara čime je tržišna kapitalizacija kompanije dosegla dva bilijuna dolara.

Time je uvjerljivo najvrednija kompanija na svijetu. Prodajom dodatnih dionica Aramco je investitorima prodao ukupno 1,7 posto udjela u kompaniji. Zbog i dalje prisutnih geopolitičkih tenzija u Zaljevu, vrijednost Aramcovih dionica u nedjelju se spustila na 34,7 rijala što je preračunato, 9,25 dolara.

Tržišna kapitalizacija iznosi 1,85 bilijuna dolara.   

Komentirajte prvi

New Report

Close