Apple vrijedi više od 100 najvrijednijih kompanija na londonskoj burzi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. rujan 2020. u 10:45
Foto: Reuters

Cijena dionica iPhonea više se nego udvostručila od ožujka kada je svjetske burze zahvatila panika zbog pandemije koronavirusa.

Vrijednost američkog Applea kontinuirano raste na valu interesa ulagača za dionice tehnoloških kompanija u vrijeme pandemije koronavirusa, te je premašila ukupnu vrijednost svih 100 kompanija u sastavu indeksa londonske burze FTSE100.

Appleove dionice porasle su u utorak četiri posto, čime je tržišna kapitalizacija kompanije dosegnula 2.300 milijardi američkih dolara. Prije samo dva tjedna Apple je postao prva američka tvrtka čija je tržišna kapitalizacija dosegnula 2.000 milijardi dolara.

Usporedbe radi, svih 100 tvrtki u sastavu indeksa FTSE100 zajedno vrijede 1.500 milijardi dolara, napominje BBC.

Investitori kupuju dionice američkih tehnoloških kompanija, jer je potražnja za tehnološkim proizvoda porasla zbog pandemije koronavirusa.

Sve više ljudi oslanja se na tehnologiju u radu i kupnji, a Apple je jedna od kompanija s najviše koristi od takvog trenda.

Cijena dionica iPhonea više se nego udvostručila od ožujka kada je svjetske burze zahvatila panika zbog pandemije koronavirusa.

Dodatno je potražnju za Appleovim dionicama u utorak potaknula odluka tvrtke da jednu staru dionicu zamijeni s četiri nove, kako bi se olakšala ulaganja malim ulagačima.

Na londonskoj burzi uglavnom kotiraju kompanije teško pogođene mjerama blokade, uvedene kako bi se suzbila pandemija koronavirusa. Njihove su dionice rasle slabašno u usporedbi s rezultatima velikih tehnoloških kompanija koje kotiraju na američkim burzama.

“FTSE100 je dinosaur, uključuje puno inertnih, zastarjelih dionica, koje baš i ne mogu ponuditi neki veliki rast”, rekao je glavni analitičar tržišta Markets.com Neil Wilson.

Indeks londonske burze po njegovim je riječima “slika i prilika globalnog gospodarstva, za koje znamo da je na koljenima“. Izuzme li se Ocado, on ne uključuje spomena vrijednu tehnološku kompaniju, oko kakvih se danas vrti pravi novac, naglašava Wilson.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Stanje dionica na burzi nije odraz prave vrijednosti kompanije, to biste kao poslovni časopis morali znati.

Kada nastupi nova financijska kriza vrijednost dionica će biti preko noći više nego prepolovljena, što se ne može desiti kompaniji stvarne tehnološke vrijednosti. Apple nije na tržištu prisutan s gamom proizvoda koja bi opravdala takvu “vrijednost”, drugim riječima – uklonite Apple s tržišta i vidjeti ćete da društvo neće osjetiti nikakve radikalne poremećaje u funkcioniranju.

Pobogu, sjetite se kako je Enron izgledao moćno i nepobjedivo.

 

New Report

Close