Favorit iz sjene: Amsterdam u tišini uzeo Londonu važnu krunu

Autor: Tomislav Pili , 21. veljača 2021. u 08:30
Amsterdamska burza sve više evocira uspomene na nekadašnji sjaj /REUTERS

Nizozemsko tržište u dosadašnjem dijelu godine imalo je i najveći broj početnih ponuda dionica kompanija.

Nakon britanske odluke o napuštanju Europske unije, Frankfurt i Pariz bili su glavni favoriti za preuzimanje dobrog dijela prometa vrijednosnicama od Londona.

Međutim, za sada se Amsterdam iskristalizirao kao jasan pobjednik, piše Reuters. Nedavni podaci pokazali su da je burza u tom nizozemskom gradu u siječnju smijenila Londonsku burzu na vodećoj poziciji najvećih europskih središta za trgovanje dionicama.

Kultura trgovanja

Naime, od 40 milijardi eura koliko se u prosjeku dnevno protrguje na europskim burzama, Amsterdamska burza uzela je petinu udjela. Za usporedbu, prije brexita imala je manje od desetine udjela. Međutim, to je samo jedno od područja burzovne industrije koje je Amsterdam u tišini preoteo svojim europskim rivalima nakon odlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Naime, Amsterdam je pretekao London i po broju novih uvrštenja na burzu tijekom ove godine, pri čemu je prikupljeno 3,4 milijardi dolara. K tome, uz New York je među vodećim globalnim središtima za trgovinu kamatnim swapovima denominiranima u euru.

3,4

milijarde dolara prikupljeno je tijekom 2021. u IPO-ima na Amsterdamskoj burzi

S druge strane, udjel Londona pao je s 40 posto u srpnju na 10 posto u siječnju. Vrijednost tog tržišta lani se procjenjivala na 135 bilijuna dolara. Amsterdam tako sve više evocira uspomene na svoj nekadašnji sjaj, kada je tijekom 17. stoljeća bio financijska prijestolnica Europe.

“Tamo postoji kultura trgovanja i biti blizu toga vrlo je pozitivno”, ocjenjuje Robert Barnes, izvršni direktor Turquoisea, platforme za trgovanje dionicama u vlasništvu Londonske burze koja je izabrala Amsterdam umjesto Pariza za svoje postbrexit sjedište.

“Ovdje imate neke velike investicijske banke, specijalizirane brokerske kuće i dinamičnu zajednicu malih ulagača. No, također je i u srcu kontinentalne Europe”, dodao je Barnes. Cboe Europe, dioničko tržište u vlasništvu burze u Chicagu, otkrilo je Reutersu kako će u nekoliko idućih tjedana u Amsterdamu pokrenuti platformu za trgovanje izvedenicama na dionice.

Potencijal rasta

Na pitanje zašto su odabrali Amsterdam, a ne neki drugi europski financijski centar, iz Cboea su istaknuli kako u Nizozemskoj primjećuju potencijal značajnog rasta za svoje poslovanje u Europi.

Osim toga, engleski je praktički neslužbeni jezik u Amsterdamu, a nizozemska regulativa prijateljska prema globalnim investitorima. Prema podacima think-tanka New Financial, do sada je potpuno ili djelomično svoje poslovanje u Amsterdam preselilo 47 financijskih tvrtki.

Iako će priljev financijskih kompanija vjerojatno donijeti više porezne prihode i privatne investicije u infrastrukturu, Amsterdam za sada ne bilježi značajniji porast broja novih radnih mjesta. Primjerice, Turquoise koji se smjestio u nekadašnjem sjedištu Nizozemske istočnoindijske kompanije za sada zapošljava samo četvero ljudi.

Nizozemska agencija za strana ulaganja, koja je predvodila kampanju privlačenja kompanija koje su zbog brexita odlučile napustiti Britaniju, procjenjuje da su financijske kompanije otvorile oko 1000 radnih mjesta. No, to je i tek kap u moru u odnosu na ukupan broj zaposlenih u londonskom Cityju, njih pola milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close