Američke su dionice najskuplje u 20 godina, slijedi li novi pad?

Autor: Tomislav Pili , 17. svibanj 2020. u 22:00
Trenutna vrednovanja na najvišoj su razini od listopada 2000. godine/REUTERS

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da bi indeks mogao izgubiti 18 posto u iduća tri mjeseca i spustiti se do 2400 bodova.

Američko tržište dionica trenutno je na 4 posto višoj razini nego prije godinu dana, unatoč golemoj ekonomskoj šteti koju je donijela pandemija koronavirusa.

Kako navodi CNN, indeks S&P 500 porastao je 31 posto u odnosu na dno dosegnuto 23. ožujka kada je grozničava rasprodaja na dioničkim tržištima dosegla vrhunac.

No, brzi oporavak Wall Streeta dignuo je vrednovanja dionica na iznimno visoke razine. Prema podacima Refinitiva, omjer cijene i zarade za dionice iz sastava S&P-a 500 trenutno iznosi 22,5.

To je najviša vrijednost od listopada 2000. tijekom pucanja dot.com balona. Dio analitičara smatra da ova euforija među investitorima može položiti temelj za novi veliki pad s obzirom na velike izazove koji i dalje postoje u gospodarstvu.

31

posto skočio je indeks S&P 500 od dna dosegnutog 23. ožujka kada je rasprodaja bila na vrhuncu

Čak i analitičari Goldman Sachsa – tradicionalno optimistični prema dionicama – upozorili su svoje klijente da se pripreme za volatilno razdoblje na burzama tijekom ljeta. U toj banci procjenjuju da će S&P 500 potonuti do 2400 bodova u iduća tri mjeseca, što bi bio potencijalni pad od 18 posto.

Joe Brusuelas, glavni ekonomist RSM-a ističe kako dioničko tržište i realno gospodarstvo nisu povezani već godinama, a izbijanjme pandemije to je postalo još uočljivije.

Dio razloga leži i u tome što sastavnice S&P-a 500 ne odražavaju realno stanje u gospodarstvu. Kompanije poput Apple i Microsofta imaju dovoljno novca da prežive ovo razdoblje, a neke, poput Amazona, i profitiraju od ove situacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close