Američke dionice u lipnju porasle najviše u 64 godine

Autor: Tomislav Pili , 30. lipanj 2019. u 22:00
S&P 500 prošlog mjeseca skočio 6,3 posto, najviše od 1955./GettyImages

Temelj odličnom lipnju položio je šef Feda izjavom koju je tržište protumačilo kao najavu nižih kamata.

Izreka "prodaj u svibnju i otiđi iz grada" ove godine ne vrijedi na Wall Streetu ako je suditi po najboljem lipnju u 64 godine.

Kretanje terminskih ugovora na američke burzovne indekse sugeriralo je u petak povećanje njihove vrijednosti, ali je unatoč tome zaključno do 27. lipnja indeks S&P 500 ostvario najbolji rezultat od 1955. godine. Kako pokazuju podaci Refinitiva, mjerilo dionica 500 najvećih američkih kompanija prošlog mjeseca poraslo je 6,3 posto što je ujedno i najbolji mjesečni rezultat od siječnja. 

Očekivani rezultat
Ovakav rezultat je u neku ruku i očekivan s obzirom da je 20. lipnja indeks postavio novi rekord popevši se na 2954 boda. Za drugi kvartal indeks bilježi rast od 3,2 posto, dok je od početka ove godine skočio za 17 posto. Dow Jones indeks tijekom lipnja nije se uspio uspeti na novu povijesnu razinu, ali je u lipnju uspio porasti 6,9 posto što je najviši mjesečni rast od početka godine.

 

17 posto

rasta bilježi S&P 500 za ovu godinu

Za 2019. godinu Dow Jones bilježi 14 posto rasta. Tehnološki indeks Nasdaq također je ostvario najbolji mjesečni rezultat od siječnja koji kao i u slučaju Dow Jonesa iznosi 6,9 posto. Što se tiče dosadašnjeg dijela godine, Nasdaq je sa 20 posto rasta uvjerljivo najveći dobitnik među američkim dioničkim indeksima. Temelj odličnom burzovnom lipnju položio je još početkom mjeseca predsjednik Feda Jerome Powell izjavom o njegovoj predanosti održavanju ekonomskog rasta u SAD-u.     

Trumpov doprinos
Tržišta su to protumačila kao najavu da su na vidiku smanjenja kamatnih stopa što je dovelo do rasta cijena dionica. Međutim, dužnosnici Feda su prošloga tjedna mnogo pažljivije birali riječi što se tiče kamatnih stopa. No, investitori su i dalje uvjereni da takav potez Feda uskoro dolazi.

Svoj doprinos dao je i predsjednik Donald Trump odustajanjem od carina na uvoz meksičke robe. Da lipanj na Wall Streetu ne prođe samo u "ružičastim tonovima" pobrinule su se tenzije između Amerike i Irana.

Prošloga utorka američki burzovni indeksi zabilježili su najveći dnevni pad u gotovo mjesec dana. Tako je S&P 500 oslabio 0,9 posto, a Dow Jones 0,7 posto. Početak burzovnog srpnja odredit će situacija s trgovinom između Kine i SAD-a, gotovo su jednoglasni američki analitičari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close