Američke dionice tijekom 2020. očekuje nešto manji rast

Autor: Tomislav Pili , 15. prosinac 2019. u 22:01
Mjerilo 500 najvećih američkih kompanija ove je godine ostvarilo treći najbolji rast u stoljeću

Indeks S&P 500 za godinu dana mogao bi vrijediti 3,5% više.

Američki dionički indeks S&P 500 prošloga je tjedna postavio novi rekord, a takvim bi situacijama investitori trebali svjedočiti i iduće godine, procjenjuju tamošnji analitičari. Međutim, s obzirom da SAD očekuju 2020. predsjednički izbori, krajem godine moguća je kolebljivost tržišta.

Posljednja prepreka

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, nakon vijesti da su SAD i Kina postigle načelni trgovinski sporazum, čime bi se završio carinski rat koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva. Dow Jones ojačao je 220 bodova ili 0,79 posto, na 28.132 boda, dok je S&P 500 porastao 0,86 posto, na 3168 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 8717 bodova. “Put do dogovora, ako je postignut, bio je dug i težak. To je sigurno ono što je tržište čekalo i možda je posljednja kratkoročna prepreka tržištu uklonjena”, kaže za Reuters Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments. Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka zadržati popustljivu monetarnu politiku.

 

25posto

rasta vrijednosti ostvario je S&P 500 tijekom ove godine

U srijedu su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici čelnici Feda ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene, u rasponu od 1,50 do 1,75 posto, i poručili da u idućoj godini očekuje nastavak umjerenog rasta gospodarstva i nisku razinu nezaposlenosti. Fed je poručio i da će u odlučivanju o kamatnim stopama i dalje pratiti prigušene inflacijske pritiske i razvoj situacije u svijetu. Fed je od početka godine kamate smanjio u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova. S&P 500 na putu je da ove godine ostvari rast vrijednosti od 25 posto što je najbolji godišnji rezultat od 2013. godine te treći najbolji rezultat od početka ovog stoljeća. Novi rekordi na Wall Streetu naslanjaju se na optimistične prognoze velikih banaka o kretanju indeksa u idućoj godini. U prosjeku tamošnji analitičari iz osam velikih banaka očekuju da će S&P 500 kraj iduće godine dočekati na 3278 bodova, 3,5 posto više od sadašnjih razina, piše Financial Times. Najoptimističniji su u Credit Suisseu, JP Morganu i Goldman Sachsu.

Ograničeni doseg

Credit Suisse vidi indeks na 3425 bodova, ali naglašava da će iduće godine rast biti ograničena dosega s obzirom na ovogodišnji skok od 25 posto. Glavni analitičar JP Morgana za američke dionice Dubravko Lakos-Bujas smatra da će za godinu dana S&P 500 vrijediti 3400 bodova. “Labavije monetarne i fiskalne politike globalno su pokrenute, a većina dobrobiti očekuje se u ekonomiji u nadolazećim tromjesečjima”, istaknuo je Lakos-Bujas. Globalno poslovno raspoloženje i investicijska aktivnost trebalo bi se početi popravljati kako nestaju strahovanja povezana s američko-kineskom trgovinom, Brexitom i ostalim jednokratnim šokovima u velikim gospodarstvima, dodao je Lakos-Bujas. Istovjetnu prognozu vrijednosti indeksa imaju i analitičari Goldmana. Valja podsjetiti kako su prošle godine Goldmanovi analitičari predvodili u opreznosti, snizivši preporuku alokacije imovine u dionice dodavši kako gotovina postaje konkurentna klasa imovine “prvi put u mnogo godina”. Pesimistični tabor predvode analitičari Morgan Stanleyja koji smatraju da će 2020. mjerilo 500 najvećih američkih kompanija vrijediti 3000 bodova. To bi značilo da će indeks oslabiti više od pet posto. U razloge pesimističnih prognoza u Morgan Stanleyju navode mali ili nikakav rast zarada kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close