Cijena dionice jedne tvrtke prvog dana trgovanja na burzi skočila 51 posto

Autor: Tomislav Pili , 13. listopad 2020. u 13:54
Uvrštenje poljskog internetskog trgovca najveće je u povijesti Varšavske burze /REUTERS

Allegro se nalazi među 10 najvećih svjetskih internetskih trgovaca, a vodeći je i najprepoznatljiviji internetski brend u Poljskoj.

Dionicama poljskog internetskog trgovca Allegro u ponedjeljak se počelo trgovati na Varšavskoj burzi nakon što je početna ponuda donica (IPO) bila najveća u povijesti tamošnjeg tržišta kapitala.

Uz cijenu iz početne ponude od 43 zlota (9,61 euro), kompanija je na početku trgovanja vrednovana na 44 milijarde zlota, odnosno 9,8 milijardi eura. Međutim, vrijednost kompanije vrlo je brzo skočila. S obzirom da je cijena dionica otvaranjem trgovanja porasla za 51 posto.

Allegro se nalazi među 10 najvećih svjetskih internetskih trgovaca, a vodeći je i najprepoznatljiviji internetski brend u Poljskoj.

U IPO-u su sudjelovali i institucionalni i mali ulagači. Inače, kompanija je u vlasništvu investicijskih tvrtki Mid Europa Partners, Cinven i Permira koji su u siječnju 2017. stekli udjel za 2,75 milijardi eura.

Od njihova ulaganja promet je udvostručen, neto prihod povećan za 102 posto, a prilagođena dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije skočila je za 113 posto.

U posljednjih godinu dana, zaključno s 30. lipnjem, promet je porastao dodatnih 54 posto. Rast poslovanja pratilo je i povećanje broja zaposlenih. Još krajem 2016. Allegro je brojao 1380 zaposlenika, a krajem lipnja gotovo 2300.

Komentirajte prvi

New Report

Close