Agrokor i Adris za isplatu dioničara Tiska osigurali 103,2 milijuna kuna

Autor: Danijela Jozić/VLM , 11. lipanj 2013. u 22:00
Sanjin Strukic/PIXSELL

Agrokor i Adris objavili su putem Zagrebačke burze ponudu za preuzimanje Tiska, i to po cijeni od 215,97 kuna po dionici.

Koncern Agrokor i rovinjska Adris grupa objavili su u utorak putem Zagrebačke burze ponudu za preuzimanje Tiska, i to po cijeni od 215,97 kuna po dionici. Agrokor i Adris vlasnici su blizu 80 posto Tiska (prvi ima 54,13 posto dionica, drugi 25,86 posto), a za ponudu su kod Societe Generale Splitske banke osigurali nešto više od 103,25 milijuna kuna, koliko im treba da isplate sve dioničare do sto posto vlasništva u Tisku. Riječ je o 477.465 dionica.

Cijena po dionici koja se nudi dioničarima u ponudi prosječna je cijena po kojoj se trgovalo dionicom Tiska na Zagrebačkoj burzi u posljednja tri mjeseca. Na listi deset najvećih dioničara Tiska jedini javnosti poznati aktualni suvlasnik je Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja ima 7,58 posto vlasništva u Tisku ili 181.016 dionica. Država će tako, odluči li  ta agencija prodati dionice Agrokoru i Adrisu, "ukeširati" nešto više od 39 milijuna kuna. Ostalih osam dioničara na listi deset najvećih u Tisku uglavnom drže oko jedan posto dionica i skriveni su iza skrbničkih računa. Obaveza davanja ponude za preuzimanje Tiska nastala je u travnju, i to nakon što su koncern Agrokor i Adris grupa potpisali sporazum o razumijevanju. Dvije su kompanije strateški partneri već godinama, a najnovije akcije trebale bi u dogledno vrijeme rezultirati mogućim stvaranjem nove zajedničke tvrtke koja će upravljati najvećom mrežom kioska u državi.

 

3,3milijarde

kuna lani je iznosio prihod Tiska uz dobit od 23,1 milijun kuna

Na to, uostalom, upućuje i obrazloženje u ponudi za preuzimanje, i to u dijelu o budućim namjerama dviju kompanija vezanim uz poslovanje Tiska. "Zajedničkim djelovanjem koncerna Agrokor i Adris grupe u vidu sporazuma o uspostavi međusobne suradnje s ciljem povezivanja Tiska i tvrtke iNovine nastoji se maksimizirati vrijednost dionica…". Kad će se to točno dogoditi, kako će se i formalno spojiti Tisak i iNovine, u utorak u Agrokoru i Adrisu nije bilo moguće doznati. Uz suvlasništvo u Tisku, Adris ima lanac kioska iNovine, koji je tijekom 2012. ostvario prihod od 448,2 milijuna kuna (uz gubitak od 2,9 milijuna kuna). Tisak se, pak, prema prihodu ubraja u najveće hrvatske tvrtke: njegov je prihod lani iznosio 3,3 milijarde kuna, dok je neto dobit bila 23,1 milijun kuna. Prema rezultatima za prvo tromjesečje ove godine, Tisak je imao prihod od 661,8 milijuna kuna, ali uz gubitak od 3,9 milijuna kuna.  

Kako se može vidjeti u obrazloženju ponude za preuzimanje, ovakav potez donosi značajnu optimizaciju troškova za obje tvrtke. Ukupno u Agrokoru i Adrisu spajanjem dvaju maloprodajnih mreža računaju na uštede od oko 25 milijuna kuna. Integracijom Tiska i iNovina namjera je zatvoriti izrazito neprofitabilne objekte te ona prodajna mjesta dvaju lanaca koja se nalaze u neposrednoj blizini. "Identificirano je smanjenje od oko osam posto od ukupne maloprodajne mreže, zbog čega se očekuju godišnje uštede između pet i 10 milijuna kuna", navodi se u ponudi. U segmentu nabave i logistike očekuju konkretne uštede od dva do pet milijuna kuna, dok će se zbog integracije dvaju IT sustava troškovi smanjiti u dijelu administracije, i to u iznosu između pet i 10 milijuna kuna. Tisak inače ima oko 1300 kioska, a iNovine drže oko 350 prodajnih mjesta. 

Godišnje uštede spajanjem iNovina i Tiska

  • prodajna mreža: 5-10 milijuna kuna 
  • nabava i logistika: 2-5 milijuna kuna 
  • administracija: 5-10 milijuna kuna

Komentari (10)
Pogledajte sve

Gospodo,što se bojite komentirati?

Pravi vlasnik TDR-a,bio je bivši Predsjednik Vlade Franjo Gregurić,a ovi gore navedeni bili su samo njegovi pijuni,koji su se švercom cigareta jako lijepo obogatili.

Ako država želi isplatiti svoj vanjski dug,treba obavezno preispitati ogromno bogaćenje TDR-a,90′,koji je u to vrijeme bio najsiromašniji u branši duhanskih prerađevina u našoj regiji,i tadašnje vodeće “ljude” iz njega,Vlahovića,Plinia,Pokrajca,Zeca,etcc.,kako su,povezani s određenim političarima u RH(npr.Mato Arlović),švercom cigareta,iz tadašnje male selendre,Kanfanar,mnogim ogromnim kompzicijama vlakova slali neoporezovane cigarete po cijeloj Europi i bogatili se.Toliko ima svjedoka za taj gnjusan ćin,ali izgleda da državne institucije nemaju petlju pokrenuti postupak protiv toga švercerskog lobija.Za takvu “radnju” nema zastare.Toliko su novaca pribavili na nelegalan naćin,kada bih im se sada oduzeo,RH bi bila mala Švicarska.Gospodine Cvitane,”od glave se čisti riba”,a ne od repa i zamajavanja s sporednim slučajevima,nas građana RH.

Sve ispod 400 kn je ismijavanje nas dioničara, no way

New Report

Close