Nisu uspjeli izbjeći još jednu negativnu seriju: Agresivnije suzbijanje inflacije ruši burzovne indekse

Autor: Tomislav Pili , 25. travanj 2022. u 11:12
Tržište uračunava povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova barem u svibnju i lipnju, kažu analitičari/Reuters

Američki burzovni indeksi nisu uspjeli izbjeći još jednu negativnu tjednu seriju.

Američki burzovni indeksi nisu uspjeli izbjeći još jednu negativnu tjednu seriju, već treću zaredom. Na raspoloženje investitora najviše djeluje najnoviji komentar predstavnika središnje banke Fed oko pravca monetarne politike.

Na Wall Streetu su krajem prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell najavio agresivno povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Brže pokretanje
Pad indeksa u negativno područje uslijedio je nakon što je predsjednik Feda Powell kazao da će se na sjednici u svibnju razmatrati povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, prikladno je da se stvari pokrenu nešto brže, kazao je Powell u raspravi o globalnom gospodarstvu na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Fed je na sjednici u ožujku povećao kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

No, nakon posljednjih komentara Powella i drugih čelnika Feda sve je jasnije da će se i kasnije monetarna politika agresivno zaoštravati. K tome, potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos kazao je kako bi se program otkupa državnih obveznica mogao okončati u srpnju.

1,7

posto oslabile su dionice američkog tehnološkog sektora

“Tržište uračunava povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova barem u svibnju i lipnju. Powell i mnogi drugi čelnici Feda poručuju da žele zadobiti kontrolu što je prije moguće, a to znači da će biti agresivni”, kaže George Catrambone, direktor u tvrtki DWS Group.

Zbog toga su krajem prošloga tjedna prinosi na američke državne obveznice dosegnuli nove najviše razine u više godina.

A to je izazvalo pad cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Alphabet, Amazon i Meta Platforms, jer se ulagači plaše da će okruženje s visokim kamatama negativno utjecati na potencijal rasta tih kompanija.

Potonuće Netflixa
Nakon što je dan prije cijena dionice Netflixa potonula 35 posto zbog prvog kvartalnog pada broja pretplatnika u više od 10 godina, u četvrtak je skliznula daljnjih 3,5 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije za streaming video sadržaja po prvi put od 2018. godine pala ispod razine od 100 milijardi dolara.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale, a među najvećim gubitnicima našao se tehnološki sektor s prosječnim padom od 1,7 posto.

Posljednjih su dana i azijska tržišta pod pritiskom zbog vala širenja koronavirusa u Kini. To će, pak, usporiti ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Analitičari Nomure smanjili su procjenu rasta kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju s 3,4 na 1,8 posto na godišnjoj razini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close