Osnovane Terme Zagreb, ali partneri nemaju novca

Autor: Ivan Pandžić , 11. travanj 2008. u 06:30

Gradu Zagrebu i Ini nedostaje 40 mil. eura, mogući partneri HEP i Đ. Đaković

Gotovo tri godine je prošlo otkako je Zagreb prihvatio pismo namjere Ine o zajedničkom projektu termi u naselju Blatu, ali tek na sjednici Poglavarstva u četvrtak donesena odluka o osnivanju zajedničke tvrtke – Terme Zagreb. Partneri imaju po 50 posto udjela, osnovni temeljni kapital je 20 tisuća kuna, a Zagreb će u novom Društvu predstavljati Slobodan Ljubičić – čelnik Zagrebačkog holdinga. Iako se nakon nedavnog potpisivanja sporazuma između čelnika Ine Tomislava Dragičevića i gradonačelnika Milana Bandića s izgradnjom Termi špekuliralo kao s gotovom stvari, od obije strane saznajemo da su još daleko od rješenja.

Bez daljnjih ulaganja
Problem su potrebna ulaganja u razvoj projekta koji uključuje hotel, kongresni centar, termalna kupališta s vanjskim i unutarnjim bazenima, sportski centar s polivalentnom dvoranom i vanjske sportske terene. Nijedna strana ne smatra da bi trebala dalje ulagati i osigurati sredstva za izgradnju. Grad zato što smatra da je njihov dovoljan ulog zemljište veličine 185 tisuća četvornih metara, a u Ini smatraju dovoljnim što su dosad uložili 200 milijuna kuna u otvaranje šest bušotina, opreme i cjevovoda pomoću kojeg već griju sportski kompleks Mladost i hale nezavršene Sveučilišne bolnice. Za ulaganje procijenjno na 40-ak milijuna eura vjerojatno će se morati tražiti treći partner iako gradonačlenik Milan Bandić kaže kako su dosad odbili sve zainteresirane. “Bilo je mnogih koji bi željeli ulagati u tu ne zlatnu, nego platinastu koku. Mi idemo s Inom kao partnerom jer oni imaju koncesiju. Za sve ostalo se strpite”, rekao je Bandić. Dogradonačelnik za gospodarstvo Ivo Jelušić je u izjavi za Poslovni dnevnik rekao da grad sigurno neće izdvajati novac iz proračuna za ulaganje, nego će ga unijeti u temeljni kapital zemljište. “Napravljen je prvi korak, vidjet ćemo s Inom kako zatvoriti konstrukiciju. Možda i s trećom stranom”, kaže Jelušić. Iz Ine su nam neslužbeno potvrdili kako će u temeljni kapital unijeti 200 milijuna kuna dosadašnjih ulaganja i pravo na eksploataciju.

Tripartitni ugovor
Zasad nemaju u planu u svoju djelatnost ubacivati turističko-zdravstvene objekte i izdvajati sredstva za gradnju. Naš izvor kaže kako bi možda bržu realizacija osigurao tripartitni ugovor Vlada – Zagreb – Ina, ali se od toga odustalo. Povjerenstvo koje je osnovano prije tri godine nije se nijednom sastalo, a projekt Termi čeka još niz razrada, otkup zemljišta, projektiranja i – financiranje.

Zagreb osnovao Plinaru Split

Zagrebačko Poglavarstvo prihvatilo je ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke sa Splitom – Gradske plinare. Udio Zagreba je 49 posto, a Splita 51 posto. Kako smo već pisali, ta tvrtka će se natjecati za koncesiju za opskrbu Splitske županije plinom. U oba grada su uvjereni da će njihova tvrtka pobijediti na natječaju, a tek tada će raspravljati o ulaganjima. Zagreb je ispunio i svoju zakonsku obvezu i osnovao Razvojnu agenciju tako što je svoju podružnicu Tehnološki park pretvorio u agenciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close