RIM Europska komisija zatražila je od Italije potvrdu da sir mozzarella nije opasan po zdravlje konzumenata nakon izvješća da je u njegovoj proizvodnji korišteno mlijeko kontaminirano kancerogenim kemijskim spojem dioksinom. “Zatražili smo od Italije neke informacije i očekujemo odgovor najkasnije do srijede”, kazao je jedan dužnosnik Komisije za novinsku agenciju Reuters.Japan, Južna Koreja i Tajvan zaustavili su uvoz mozzarelle koja se pokraj Napulja proizvodi od mlijeka bivolice, pod sumnjom da sadrži više od dozvoljene količine dioksina. Riječ je o mozzarelli sa znakom DOP, odnosno kontrolirane proizvodnje, koju Italija samo u Japan izvozi godišnje oko 300 tona što je posao vrijedan 2,5 milijuna eura. Dužnosnik japanskog ministarstva zdravlja Kitpei Baba objavio je, kako u srijedu prenose talijanska glasila, da je “zaustavljen uvoz mozzarelle dok se ne dobiju točne rezultate analiza”. Navodno manji dio uvezene mozzarelle zagađen je dioksinom koji je stigao preko trave koju pasu bivolice na prostorima zagađenima od nedavnog paljenja smeća u Campaniji. Japansko ministarstvo zdravlja poručuje Italiji da pošalje imena proizvođača kojima bi mozzarella mogla biti zagađena, te da će ostalima uvoz biti dozvoljen. Italija je provela kontrolu nad 326 uzoraka mozzarelle iz 165 pogona te je prijavljno 109 osoba. Veterinarskaslužba regije Campanije izjavio je kako je u dva slučaja otkriveno da u mozzarelli ima 4 umjesto 3, koliko je dozvoljeno, pikograma (10 na minus 12-u grama) dioksina.
RIM Europska komisija zatražila je od Italije potvrdu da sir mozzarella nije opasan po zdravlje konzumenata nakon izvješća da je u njegovoj proizvodnji korišteno mlijeko kontaminirano kancerogenim kemijskim spojem dioksinom. “Zatražili smo od Italije neke informacije i očekujemo odgovor najkasnije do srijede”, kazao je jedan dužnosnik Komisije za novinsku agenciju Reuters.Japan, Južna Koreja i Tajvan zaustavili su uvoz mozzarelle koja se pokraj Napulja proizvodi od mlijeka bivolice, pod sumnjom da sadrži više od dozvoljene količine dioksina. Riječ je o mozzarelli sa znakom DOP, odnosno kontrolirane proizvodnje, koju Italija samo u Japan izvozi godišnje oko 300 tona što je posao vrijedan 2,5 milijuna eura. Dužnosnik japanskog ministarstva zdravlja Kitpei Baba objavio je, kako u srijedu prenose talijanska glasila, da je “zaustavljen uvoz mozzarelle dok se ne dobiju točne rezultate analiza”. Navodno manji dio uvezene mozzarelle zagađen je dioksinom koji je stigao preko trave koju pasu bivolice na prostorima zagađenima od nedavnog paljenja smeća u Campaniji. Japansko ministarstvo zdravlja poručuje Italiji da pošalje imena proizvođača kojima bi mozzarella mogla biti zagađena, te da će ostalima uvoz biti dozvoljen. Italija je provela kontrolu nad 326 uzoraka mozzarelle iz 165 pogona te je prijavljno 109 osoba. Veterinarskaslužba regije Campanije izjavio je kako je u dva slučaja otkriveno da u mozzarelli ima 4 umjesto 3, koliko je dozvoljeno, pikograma (10 na minus 12-u grama) dioksina.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu