Banjolučki M:tel i mostarski Eronet sve veća konkurencija BH Telecomu

Autor: Gorden Knezović , 27. prosinac 2007. u 06:30

BH Telecom nastoji zaštiti poziciju provođenjem agresivnije promidžbe na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine

Unatoč sve snažnijoj konkurenciji, BH Telecom još uvijek je najveći mobilni operater u Bosni i Hercegovini. Prodaja Telekoma Srpske Telekomu Srbije i sve uspješnije poslovanje Eroneta utječu na poslovanje BH Telecoma, ali on ipak uspijeva održati kontinuitet najvećeg operatera u BiH. Novi direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović kaže kako poslovanje poduzeća u prvih devet mjeseci ove godine pokazuje bitan pomak u povećanju prihoda u odnosu na plan. Samo u spomenutom razdoblju ostvareno 97 posto od prvobitnog plana. Ostvarena je i planirana dobit, a i broj korisnika povećan je za više od planiranog. U rujnu ove godine dogodio se veoma značajan rast od 10.000 novih fiksnih korisnika, a to je rast kakav nije zabilježen u posljednje dvije godine. Ipak, najveći dio poslovanja BH Telecoma, čak 80 posto, odnosi se na mobilne komunikacije. Prvenstveno zahvaljućujći akcijama koje su provodili, u rujnu i listopadu povećan je broj aktivnih korisnika mobilne mreže za 53.000.

Zanimanje za adsl priključke
Raste i broj internetskih korisnika, prosječno za 15.000 godišnje. Danas BH Telecom ima 70.000 korisnika pristupa Internetu. Posebice je značajan rast broja ADSL korisnika. Završen je natječaj koji će omogućiti povećanje broja priključaka te će sljedeće godine kapacitet za broj ADSL priključaka biti 150.000. Budući da se taj priključak najviše traži, planirano je 50-postotno povećanje svake godine. Uz to, plan do 2011. godine je i povećanje korisnika fiksne mreže za 3 posto svake godine te povećanje korisnika mobilne komunikacije za 15 posto godišnje. Prema tom planu 2010. godine BH Telecom bi imao 1,6 milijuna korisnika mobilne mreže dok će kraj ove godine dočekati s 1,2 milijuna korisnika. Kada je riječ o fiksnim komunikacijama, raspolaže se s kapacitetom od 750.000, a cilj novog direktora je da 2010. BH Telecom ima 650.000 korisnika. Planirano je, također, i da se kapacitet za ADSL korisnike za dvije godine poveća do 300.000. Kada je riječ o poslovanju BH Telecoma u 2007. godini znatno je utjecala i promjena menadžmenta te potpuna promjena organizacije koja se dogodila istovemeno nastojeći da se ne ugrozi položaj tvrtke na tržištu. Ove godine ostvaren je plan prihoda od 98 posto, što je u granicama planiranog. Ovogodišnja dobit procjenjuje se na 88,4 milijuna eura. Za 2008. planirano je povećanje prihoda za 8 posto, a dobit za 4 posto te da troškovi rastu manje od prihoda. U sarajevskim medijima Rešidbegović se osvrnuo i na stanje i poslovanje druga dva operatera u Bosni i Hercegovini. Naime, predstavnici M:tela tvrde da su preuzeli 30 posto tržišta mobilne mreže u Federaciji BiH. Naime, na kraju 2006. godine imali su 650.000 korisnika, a ovu bi godinu trebali završiti s čak 150.000 korisnika više. Rašidbegović smatra kako je to malo precijenjeno te je realno da sad M:tel ima oko 720.000 korisnika. Što se tiče Eroneta, procjenjuje se da umjesto 350.000 lanjskih korisnika, na kraju ove godine imaju oko 400.000. Međutim, pitanje je koliko je aktivnih korisnika i koliki je profit, smatra Rašidbegović. Godine 2006. zajednički profit M:tel-a i Eroneta bio je oko 58 milijuna eura, dok je sam BH Telecom ostvario profit od oko 90 milijuna eura.

M:Tel želi preuzeti tržište F BIH
Kao odgovor na sve veću zastupljnost M:tela na području Federacije BiH, BH Telecom će nastojati provoditi što agresivniju promidžbu na području cijele Bosne i Hercegovine. Gdje god budu postojale tehničke mogućnosti BH Telecom će nuditi svoje usluge. Otvoren je telekom shop u Brčkom, a uskoro se otvara i u Banja Luci, a zatim u Trebinju, Bijeljini i drugim mjestima Republike Srpske. Nadaju se da će ponuda internet i fiksnih priključaka bežičnim putem povećati broj njihovih korisnika u cijeloj BiH. U BH Telecomu ogorčeni su i poslovanjem Telekoma Srpske čiju strategiju i ponašanje smatraju nelegalnom konkurencijom. Nakon što je Telekom Srbije kupio Telekom Srpske objedinjeno je to tržište. Korisnicima BH Telecoma naplaćuje se naknada za promet sa Srbijom od 15 eurocenti, dok je za Telekom Srpske besplatno. Oni su uputili i žalbu Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH od koje očekuju poduzimanje nekih mjera jer se ne bi smjela vršiti diskriminacija na taj način, smatra Rašidbegović.

Tržišni udjeli telekoma u Bosni i Hercegovini

Sva tri telekom operatora imaju i usluge mobilne telefonije. BH telekom pokriva 99,11 posto područja BiH i 81,69 posto prometnica, Telekom Srpske 80,45 posto stanovništva i 89,67 posto prometnica a HT Mostar 70 posto stanovništva i 50 posto prometnica. U BiH je pristup internetu omogućen za samo 20 posto stanovništva.








Komentirajte prvi

New Report

Close