Otvaranjem novog, najmodernijeg u ovom dijelu Europe, pogona za punjenje pivskih bačvi koji je i znatno većeg kapaciteta od starog (na sat puni 120 bačvi) te tradicionalnom feštom od piva, Buzetska pivovara, od 2005. godine u vlasništvu Bavaria Adrie d.o.o. obilježava 30. godišnjicu rada. U tih 30 godina Pivovara je imala uspona i padova, od stečajeva do promjena vlasnika , velikih amplituda u proizvodnji i plasmanu, da bi se danas uz ubrzani rast stabilizirala i postupno svoj proizvod “Favorit” vratila na istarsko tržište. “Istarsko pivo Favorit ostaje naš favorit na tržištu, želimo ga samo poboljšati, postupno povećavati proizvodnju i dokazati se na istarskom tržištu gdje zbog turizma vlada velika konkurencija sve brojnijih pivarskih kompanija” rekao je prilikom preuzimanja Buzetske pivovare potkraj 2005. godine savjetnik u Upravi Bavaria Adrie d.o.o. Ante Živković. Nakon dvije godine pokazalo se da to nisu bila samo preuzimačka obećanja već strategija u koju se odmah krenulo. Naime, proizvodnju u Buzetskoj pivovari zbog nerazriješenog vlasništva s ljubljanskim Unionom 1977. godine započela je novoosnovana privatna tvrtka BUP Buzet, koja je startala dobro, dosegla proizvodnju 130.000 hektolitara piva godišnje. Međutim, vlasničkom promjenom u turizmu, ali i u trgovinskoj mreži, stabilnost potrošnje je poljuljana, i kola su krenula nizbrdo, pa su do 2005. godine proizvodnja i prodaja prepolovljene. U takvoj situaciji javlja se Bavaria, koja je u Hrvatsku stigla 1993. godine, 1997. otvorila u Zagrebu pogon za doradu piva, i pomalo osvajala tržište. Istarsko tržište, gdje se ljeti broj potrošača udvostruči, jer uz preko 200.000 domaćih žitelja dođe još toliko turista, bilo je svakako zanimljivo utoliko više što je imalo uhodanu domaću marku koju se samo trebalo usavršiti i modernizirati i proizvodnju i plasman.
Bavaria je nakon preuzimanja krenula u razradu strategije razvoja, a prva značajna investicija bila je novi uređaj za filtriranje piva prije punjenja, ugrađen pred prošlogodišnju sezonu. Zatim su ugrađeni uređaji za pripremu i uklanjanje kisika iz tehnološke vode, CIP stanica, spremnici tople i hladne tehnološke vode, te distribucija tehnološke vode, a svi ti uređaji osiguravaju poštivanje europskih ekoloških normi, te racionalizaciju potrošnje energije i drugih proizvodnih komponenti. Na kraju tu je i upravo otvorena suvremena punionica bačvi. Tako je u posljednje dvije godine u modernizaciju uloženo 55 milijuna kuna što je rezultiralo 50-postotnim rastom proizvodnje i plasmana. Prilikom otvaranja Dana piva direktor Buzetske pivovare Vjekoslav Čedomil Osvatić istaknuo je da je ovo jedna od rijetkih pivovara u stopostotnom hrvatskom vlasništvu. Najavio je daljnja ulaganja u povećanje kapaciteta i modernizaciju, već u naredne tri do četiri godine od stotinjak milijuna kuna. A da bi uspješno slijedili novine u tehnologiji, organizaciji rada i tržišta zaposlenici Buzetske pivovare stalno se obrazuju kroz radionice vodećih domaćih i stranih stručnjaka iz pojedinih oblasti.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu