Je li šefica bolja od šefa

Autor: Ksenija Rukavina , 20. srpanj 2007. u 06:30

Bez obzira na spol, svi zaposlenici radije bi da im šefovi budu muškarci nego žene. Ipak, 70 posto ispitanika smatra da su šefice korektnije od šefova

Tko je bolji šef, muškarci ili žene? Odgovor na to pitanje nije jednostavan to više jer je riječ o subjektivnim dojmovima i iskustvima svakog pojedinca. Blic anketa među prijateljima dala je prilično zanimljive rezultate. Dečki su se uglavnom složili da na mjestu šefa više cijene muškarca, ali da pred ženama imaju prednosti i privilegije koje pred nadređenima istog spola nisu doživjeli. Da mogu birati, i prijateljice bi se radije odlučile za muškog šefa jer kažu da su šefice ionako privrženije muškim kolegama. No iako su neka istraživanja na strani žena, a neka podržavaju stav da su muškarci bolji rukovoditelji, profesorica Nadežda Čačinovič s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, tvrdi da nema nikakvih empirijskih dokaza koji bi poduprli bilo koju od te dvije teorije. “Ni žene ni muškarci nemaju urođenih nedostataka koje bi mogli povezati s rukovođenjem, ali svakako treba sagledati sociološke čimbenike. Muškarce se, posebice u našoj kulturi, odgaja kao samosvjesne individue koje se moraju dokazati, a na njihovu ambicioznost ne gleda se kao na nešto neprirodno ili neugodno. Kod žena je ipak drukčija situacija. Žena koja želi steći neki ugled na poslu ili u društvu češće će se susresti sa stereotipima, morat će se više dokazivati nego muškarac, te pritom iskazati i veliku emocionalnu samokontrolu”, ističe profesorica Čačinovič. Pa da vidimo kakve su žene kao šefice. Iako ovu priču nećemo smatrati stereotipnom, vrlo je intrigantna. “Moja je šefica dotjerana žena srednjih godina, nije u braku, a život je posvetila poslu. Nakon prvih nekoliko tjedana njena angažmana na rukovodećem mjestu u svom odjelu primijetio sam da na mene gleda na specifičan način. Recimo da sam joj najdraži, a to mi i te kako imponira”, skrušeno priznaje jedan zaposlenik u velikoj tvrtki. Svjestan je njezinih “osjećaja” koje joj ne misli uzvratiti, kao i činjenice da mu je učinila uslugu dajući mu vrlo dobar status na poslu dok mu karijera ide uzlaznom putanjom.

Je li bilo nedoličnih ponuda? “Iskreno, nije”, smije se mladi menadžer te napominje da o tome nikad nije ni razmišljao. Njegova kolegica Ivana primjećuje da šefica nije zagrijana za mladog djelatnika i da je to i više nego očito. Takva iskustva, napominje profesorica Čačinovič, nisu nemoguća, ali ih, objašnjava, nije dobro zloupotrebljavati, niti koristiti kao sredstvo napretka na poslu. “To na kraju krajeva nije ni ugodno ni moralno. Svako zloupotrebljavanje nadmoći je nedopustivo, kao i manipulacija nečijim osjećajima u svrhu napretka u karijeri”, drži Čačinovič.Dean pak ima pravih problema na poslu. Njegov šef je, ističe, rabijatni muškarac koji nikad nije zadovoljan, a nerijetko svoje probleme istresa na podređene. Iako to ne želi nazvati mobbingom, priznaje da mu nekad nije ugodno. On pak smatra kako je muškarcima bolje raditi pod ženama jer su one suosjećajnije. A kako je njegovim kolegicama ljepšeg spola? “Ništa bolje, jednako se iživljava nad svima”, kaže Dean. I nedavna anketa portala MojPosao pokazala je da su žene pravedniji rukovoditelji od muškaraca, ali kako i muškarcima, tako i ženama, muški su šefovi draži od ženskih. Više od 70 posto sudionika ankete smatra da žene na rukovodećim pozicijama podjednako tretiraju podređene oba spola. Istu stvar muškim rukovoditeljima priznaje nešto više od 50 posto ispitanika.

Od onih koji su se izjasnili da rukovoditelji preferiraju određene spolove, 28 posto žena smatra da su šefice bolje prema muškim podređenima. One tako ističu da su susretljivije prema muškim kolegama, lakše im opraštaju, više ih poštuju i navodno im se žele svidjeti. Posebno je zanimljivo da svega jedan posto žena drži da su njihove šefice bolje prema slabijem spolu. Ta šačica žena tako će reći da šef u suknji više suosjeća sa svojim podređenim ženskim kolegicama te da su solidarnije. Dok je ova razlika tako izrazita, gotovo je identičan broj muškaraca koji smatra da su rukovoditeljice bolje prema muškaricma (12 posto) naspram onih koji smatraju da su bolje prema ženama (14 posto). Situacija je nešto drukčija i zamršenija kad se radi o muškim rukovoditeljima. Svaki treći muškarac, točnije njih 37 posto, smatra da su muškarci na hijerarhijski višem položaju bolji prema drugim muškarcima. Muška solidarnost dolazi na vidjelo u svakodnevnim poslovnim situacijama, a muškarac će kao šef svog podređenog muškog djelatnika radije podržati te mu povjeriti veću odgovornost nego jednoj ženi. Muškarci isto tako primjećuju da ih šefovi istog spola cijene te da su nerijetko spremni na ustupke kakve žene, primjerice, nemaju. Za razliku od žena, čak 27 muškaraca smatra da su rukovoditelji bolji prema ženama. Oni misle da su muški šefovi prema ženama blaži, manje agresivni, te da ne ih vide kao konkurenciju. I u njihovoj je prirodi da se ženama žele svidjeti pa se često prema njima ponašaju i zaštitnički. Žene pak podjednako misle da su muškarci bolji prema drugim muškarcima pa će se tako izjasniti njih 15 posto, dok je 13 posto onih koje misle da su šefovi bolji prema ženama. Ako je rukovoditelj kompetentan, za prosječno 70 posto ispitanika oba spola nije toliko bitno kojeg je spola. Gotovo dva od tri ispitanika smatraju da i muški i ženski rukovoditelji u podjednakoj mjeri pokazuju razumijevanje za probleme podređenih. Ipak, kad se trebaju odlučiti, veći postotci oba spola (25 posto žena i 15 posto muškaraca) željeli bi da im rukovoditelj bude muškarac. Za ženu će se pak odlučiti svega 13 posto muškaraca i tek 7 posto žena! Osobe koje ne bi željele raditi u tvrtki u kojoj se rukovodeća struktura sastoji samo od muških ili samo od ženski članova ističu da je bolje kad je struktura uprave mješovita i da je lakše raditi kada je i unutar uprave uspostavljena ravnoteža među spolovima. No kad se ne radi o šefovima nego o kolegama spolne preferencije nisu naročito izražene. Tri od četiri sudionika oba spola podjednako rado surađuje i s muškarcima i sa ženama. Ostatak pokazuje laganu tendenciju preferiranja suprotnog spola, 16 posto žena (naspram 9 posto muškaraca) radije surađuje s muškarcima, dok 15 posto muškaraca (naspram 8 posto žena) radije surađuje sa ženama.

Komentirajte prvi

New Report

Close