Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE
Poslovni vikend
Lifestyle

Disfrutar, čarobnjačko utočište visoke gastronomije

Bez obzira na to radi li se o multispiralnom pestu s dimljenom jeguljom i pistachijem, prozirnoj carbonari ili zečjem consomméu posluženom u čaši za konjak – svako jelo, neovisno o tehnici, bit će svojevrsna eksplozija perfektno balansiranih i neočekivanih okusa.

Autor: Daniel Čečavac
25. rujan 2025. u 22:00
Najupečatljiviji dio interijera uzorci su keramike u crvenoj, narančastoj, žutoj i crnoj boji, kojima restoran slavi legendarnog katalonskog slikara Joana Miróa/PD

Nakon zatvaranja elBullija, u to vrijeme najboljeg restorana na svijetu poznatom po molekularnoj gastronomiji i listom čekanja od godinu dana, tri glavna chefa: Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas – odlučili su poslovno ostati povezana i pokrenuti projekt sličnog okvira i tematike.

Talentirani trojac 2014. godine u gastronomski živahnoj, Barcelonskoj četvrti Eixample, prekoputa poznate tržnice Ninot, otvara restoran Disfrutar (u prijevodu “uživati”). Vrlo brzo, Disfrutar je osvojio srca diljem Europe i rođena je nova gastro “legenda”. Moj prvi posjet dogodio se 2017. godine kada je restoran imao jednu Michelinovu zvjezdicu, no već se tada prilično jasno nazirao “apetit” za izvrsnost, ustrajanost i za biti najbolji.

“Dugometražna” večera koja je uključivala dvadeset i plus sljedova činila se poput najuzbudljivijeg trilera u kojem je sinkronizacija osjetila neprekidno evoluirala i stvarala senzaciju umu. Uistinu, iskustvo u Disfrutaru nalikuje na maratonsko putovanje u kojem su stanice važnije od konačnog odredišta. Disfrutar se u međuvremenu našao na listi pedeset najboljih restorana Svijeta, 2023. godine okrunio se trećom Michelinovom zvjezdicom a prošle godine je proglašen najboljim restoranom na svijetu.

Chefovi Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casanas, nakon zatvaranja elBullija, odlučili su poslovno ostati povezani – 2014. godine pokreću Disfrutar/PD

Hommage Mediteranu

Baš kao što interpretacija Disfrutarovih jela nastoji dočarati Mediteran u jednom modernom izričaju, tako i interijer prostora odiše mediteranskim nasljeđem. Već na samom ulazu možete primijetiti radove od lijevanog željeza inspirirane od susjedne tržnice. Epicentar prostorije zauzima otvorena kuhinja dekorirana s pločicama od gline – baš kao što je to slučaj u malim ribarskim mjestima poput Cadaquésa.

Iza restorana nalazi se vrlo ugodna terasa koja podsjeća na oazu, no svakako najupečatljiviji dio interijera su uzorci keramike u crvenoj, narančastoj, žutoj i crnoj boji, kojima restoran slavi legendarnog Katalonskog slikara Joan Miróa. Restoran krase bijeli zidovi i visoki strop s krovnim prozorima naslikanim motivima oblaka. Sve se nekako vrti oko mediteranskog štiha u kojeg za čas uplovite i ostanete vezani dugo u noć.

Dugometražna večera koja je uključivala 20 i plus sljedova činila se poput najuzbudljivijeg trilera u kojem je sinkronizacija osjetila neprekidno evoluirala i stvarala senzaciju umu. Iskustvo u Disfrutaru nalikuje na maratonsko putovanje u kojem su stanice važnije od konačnog odredišta.

Zbog čega je Disfrutar tako poseban?

Inovacija i kreativnost jela u Disfrutaru nadmašuje čak i onaj “wow faktor” gdje simfonija: okusa, mirisa, prezentacije i iznenađenja, konstantno satima drži gosta u neizvjesnosti. Sve započinje i završava s vrlo kompleksnim, no istovremeno delikatnim ugrizima koji se pojavljuju u različitim oblicima, teksturama, okusima i bojama. Bez obzira radi li se o multi spiralnom pestu s dimljenom jeguljom i pistachijem, gazpacho sendvičem, prozirnoj carbonari ili zečjem consomméu posluženom u cognac čaši – svako jelo neovisno o tehnici, bit će svojevrsna eksplozija perfektno balansiranih i neočekivanih okusa.

Koristeći moderne tehnologije, odvažne kombinacije, visoki nivo majstorstva te imaginaciju, chefovi Xatruch, Castro i Casañas svojom avangardnom kuhinjom posjetitelje restorana ostavljaju bez teksta. Njihov cilj temelji se na kontinuiranom razvoju metoda koje im omogućuju kreaciju novih načina kušanja bliske hrane. Igranjem okusa i tekstura te smanjujući udio masnoće i soli, chefovi također nastoje učiniti jela lakšim i zdravijim. Jedan kat ispod centralnog prostora i terase, nalazi se takozvana R&D kuhinja koja predstavlja jezgru restorana u kojoj se rađaju svi kreativni eksperimenti i inovacije.

Koristeći moderne tehnologije, odvažne kombinacije, visoki nivo majstorstva te imaginaciju, chefovi Xatruch, Castro i Casanas svojom avangardnom kuhinjom posjetitelje restorana ostavljaju bez teksta/PD

Klasik, festival i “živući stol”

Disfrutar nudi dvije opcije menija. Onaj klasični koji se bazira na kreacijama restorana koje su postale klasici, kao primjerice hrskavi žumanjak sa želatinom od gljiva, dok se drugi meni pod nazivom festival više orijentira na jela kreirana tijekom sezone koja su čvrsto povezana s lokalnom identitetom. U oba slučaja, cijena po osobi iznosi 315 eura i ne uključuje pića. Za dodatnih 170 eura može se uzeti vinsko uparivanje koje se pretežito bazira na Španjolskim vinima poput sherryja. Selekcija vina na tridesetak stranica uključuje odličan izbor klasičnih regija, naročito šampanjaca, Burgundije i španjolskih vina s vrlo korektnim cijenama.

Bez obzira na to radi li se o multispiralnom pestu s dimljenom jeguljom i pistachijem, prozirnoj carbonari ili zečjem consomméu posluženom u čaši za konjak – svako jelo, neovisno o tehnici, bit će svojevrsna eksplozija perfektno balansiranih i neočekivanih okusa.

U vinskoj karti nalazi se pregršt vina na čašu i rariteta, stoga nemojte se začuditi ako u ponudi vidite vino na čašu staro preko trideset godina! U ponudi pića nalazi se širok izbor koktela, whiskyja i infuziranim žesticama kao onoj s wasabijem i morskim ježincem. Atrakcija u Disfrutaru je takozvani “živući stol” (la mesa viva) koji se mijenja kako vrijeme odmiče a nalazi se na katu ispod u sklopu R&D kuhinje. Radi se o ekskluzivnom i privatnijem prostoru koji sadrži jedan stol pod nazivom M#01. Rezervirati se može za minimalno četiri i maksimalno šest osoba po cijeni od 440 eura po osobi.

Kutija iznenađenja: slatko od oraha, mango, zrna tonke i whisky/PD

Teatar u 28 sljedova

Po dolasku u restoran slijedi obilazak otvorene kuhinje i rukovanje s chefom. Predanost kuhara i osoblja osjeti se na svakom koraku i to je ono što se preslikava za stolom. Meni dolazi s ispisanim emocijama koje bi jela trebala potaknuti – još jedna potvrda originalnosti jer Disfrutar to jest u punom smislu riječi. Cjelokupno osoblje predstavit će se svojim imenima i pitati vas želite li bržim ili sporijim tempom primati jela. Gastro maraton započinje sa zamrznutim tropskim voćem u biskvitu s rumom i mentom – takozvani ladyfinger. Nakon ovog, sljedovi nastavljaju uzastopno dolaziti, redajući se od onih delikatnih do konkretnijih koji često uključuju alkohol poput whiskyja. S obzirom na avanturistički nastrojen meni i njegovu neizvjesnost, preporuka je uzeti uparivanje s vinom – jer osim vina uparivanje uključuje bezalkoholne i alkoholne napitke s votkom, sakeom i medicom.

Kreativnost u 28 sljedova donosi rijeku uzbuđenja i rapsodiju okusa, mirisa i tekstura. U Disfrutaru je sve vrlo slikovito, a neka jela će vas zavarati izgledom. Jedno od tih su upečatljive masline, jelo koje se služilo u nekadašnjem elBulliju. Na izgled kao prave masline koje se presijavaju u maslinovom ulju, u ovom slučaju vanjski dio je napravljen od kakaovog maslaca dok je unutrašnjost jedne “masline” napunjena s citrusima a druge s maslinovim uljem. Slično se ponavlja sa zelenim i crvenim papričicama koje izgledaju čak i realističnije od pravih, koje su napunjene čokoladom. Klasični meni nastavlja se preko kavijara, tartufa, kukuruza i gusje jetre, šparoga s bazgom i makadamijom, skuše, goluba i još brojnih namirnica koje savršeno plešu oko vaših osjetila. Kušat ćete i njihov domaći cider zadimljen ispred vas te slatko slanu trilogiju oraha. Završnica su tri glavna deserta i još nekolicina minijatura sa šećernom vunom od kakaovca za kraj.

Tarta al whisky: desert koji se sastoji od četiri dijela, a osoblje vam prethodno pošprica ruke Lagavulin whiskyjem/PD

Rezervacija budućnosti

Rezervacija za Disfrutar prije koju godinu nije bila toliko izazovna kao danas. Naime, nakon dobivene 3 Michelinove zvjezdice i proglašenja najboljim restoranom na svijetu, potražnja za stolicom stvorila je red čekanja. Disfrutar je u suštini potpuno bookiran godinu dana unaprijed! Rezervacije su otvorene na dvanaest mjeseci nakon ponoći, od svakog novog dana, a trenutačno jedini raspoloživ stol i to za petero ljudi je 23. rujna 2026. godine!

Cijena menija po osobi iznosi 315 eura, a za dodatnih 170 eura može se uzeti vinsko uparivanje/PD

Svakako jedna od fleksibilnijih opcija je prijava na listu čekanja i “last minute” otkazivanja. S obzirom na to da rezervacija ne zahtijeva avanse, mnogi ljudi se u godinu dana predomisle otići u restoran i ne potvrde svoju rezervaciju pet dana prije dolaska. Stoga, ako ste fleksibilni skoknuti do Barcelone po kratkoj najavi, ovo može biti sigurnija opcija za dobivanje stola u Disfrutaru. Zbog trajanja i načina degustacijskog menija, sugestija restorana je ne dovoditi djecu mlađu od osam godina.

U Disfrutaru je sve vrlo slikovito, a neka jela će vas zavarati izgledom/PD

Autor: Daniel Čečavac
25. rujan 2025. u 22:00
Podijeli članak —

New Report

Close