Investitori traže od Vodafona povrat 76 milijardi dolara ulaganja

Autor: Ksenija Končevski , 08. lipanj 2007. u 06:30

Grupa dioničara traži izdvajanje udjela u američkom mobilnom operateru Verizon Wirelessu te izdavanje obveznica

Najveći svjetski mobilni operater Vodafone trebao bi vratiti 76 milijardi dolara dioničarim izdvajanjem udjela u američkom mobilnom operateru Verizon Wirelessu te izdavanjem obveznica, poručila je grupa dioničara britanske tvrtke. ECS Assets, najglasniji među dioničarima za spin off Vodafoneove ključne američke imovine Verizon Wirelessa, poručuje da time ne namjerava poljuljati upravu il britansku tvrtku učiniti metom za preuzimanje. “Ne želimo smjenu predsjednika uprave Aruna Sarina niti tražimo promjenu strategije poslovanja”, poručuje za Reuters Glen Cooper, šef ECS-a (Efficient Capital Structures) koji drži 210.000 dionica Vodafonea. “Vodafone, ima golemu vrijednost ulaganja u Verizonu”, kazao je Cooper te smatra da bi dioničari trebali imati koristi od toga. U skladu s novom rezolucijom dioničari Vodafonea dobili bi dionice koje odražavaju 45-postotni udio u Verizonu Wirelessu te obveznice vrijedne 34 milijarde funti (67,34 milijardi dolara), odnosno 65 penija po dionici. Zahtjev ECS-a podržava i investicijska tvrtka Beehive Capital.

Verizon Wireless je, inače, u združenom vlasništvu Verizon Communicationsa i britanskog Vodafonea. Dionice Vodafonea od početka 2003. godine na vrijednosti su skočile 37 posto. Dođe li do promjene strukture kapitala, dioničari Vodafonea će imati dionice i obveznice vrijedne 230 penija po udjelu. Vodafone je lanjsku poslovnu godinu zaključio većim gubitkom od projiciranog. Razlog tome je pad broja korisnika u Europi. Gubitak za lanjsku godinu (do 31. ožujka 2007.) Vodafone je umanjio na 10,5 milijardi dolara nakon što je za godinu prije dosegnuo rekordnih 43,3 milijardi dolara. Predsjednik uprave Sarin koncentrirao se na rastuća tržiša te povukao s tržišta s ograničenim mogućnostima rasta. Lanjska je godina prošla u znaku daljnjeg restrukturiranja portfelja Vodafonea uz akvizicije u Turskoj i Indiji, što je prema Sarinovim riječima omogućilo daljnji rast prihoda tvrtke na rastućim tržištima uz istovremeni pad prihoda u Europi zbog zasićenosti tržišta. Svjestan pada broja korisnika u Europi, Sarin je lani predvodio Vodafoneovo preuzimanje 67-postotnog kontrolnog udjela četvrtog najvećeg indijskog mobilnog operatera Hutchinson Essara. Transakciju vrijednu 10,7 milijardi dolara Vodafone je zaključio ovoga mjeseca čime je dobio pristup na najbrže rastuće tržište mobilne telefonije, u Indiji. Vodafone je lani preuzeo i turskog mobilnog operatera Telsim Mobil Telekomunikasyon za 4,55 milijardi dolara. Uprava poručuje da će ove godine proširiti mrežu korisnika u Turskoj drugu godinu zaredom, i to za 30 posto, te da će Vodafone konkurirati turskom tržišnom lideru Turkcell Iletisim Hizmetleri. U skladu s time, Vodafone za tekuću godinu projicira skok prihoda na između 66 i 67,8 milijardi dolara temeljem uvećanja broja korisnika na rastućim tržištima, dok će europsko tržište i dalje trpjeti teškoće. Lani u travnju Sarin je pribjegao i reorganizaciji Vodafonea koja bi trebala donijeti uštede, pa su ustrojene tri divizije – za Europu, rastuća tržišta i nove tehnologije.

Prva prodaja obveznica Telefonice u jenima

Najzaduženija europska telefonska kompanija, Telefonica mogla, bi prvi put dosad pribjeći prodaji obveznica u japanskim jenima da bi proširila potporu ulagača zbog 70 milijardi dolara nakupljenih dugova. Glavni financijski direktor Santiago Fernandez Valbuena potvrdio je za Bloomberg da Telefonica surađuje s japanskim bankama o mogućoj prodaji obveznica u jenima koju planira prije kolovoza. Povrh toga je istaknuo mogućnost prodaje obveznica i u dolarima. Prije nekoliko dana španjolska kompanija prikupila je 380 milijuna dolara temeljem prve prodaje obveznica u češkim krunama. Telefonica je tijekom desetljeća potrošila 80 milijardi dolara na akvizicije postavši najvećom europskom telekomskom kompanijom. Tako je lani preuzela najvećeg britanskog mobilnog operatera po broju korisika O2 nakon čega je prodala 5,2 milijardi dolara vrijedih obveznica u sklopu dugoročnog financiranja akvizicije 02.

Komentirajte prvi

New Report

Close