Jedna od najčešćih riječi u svijetu koktela odnosit će se upravo na martini. I nije to sasvim slučajno, jer se martini poslužuje već preko stotinu godina gdje se etablirao kao neizostavni kralj aperitiva. U svojoj originalnoj formi koja uključuje kombinaciju: London dry džina, suhog vermuta, aromatičnih i gorkih dodataka te dekoracije od zelenih maslina ili korice limuna – martini je kroz desetljeća polako ali sigurno evoluirao u brojne varijacije i nadogradnje. Zasigurno jedna od najpoznatijih je ona s votkom koju smo često znali čuti u James Bond filmovima – “vodka martini, shaken, not stirred”. Naziv martini, najvjerojatnije se odnosi na popularni vermut brend Martini, premda postoji i ona teorija da je martini potekao od koktela martinez koji se 1860-ih posluživao u San Francisku. Kasnije će i sama čaša na stalku takozvanog “V oblika”, dobiti naziv martini kao i mnoštvo koktela koji su se posluživali u nju – bez obzira na to što nisu sadržavali vermut.
Ljubavna afera londonske kreacije
Možda i najzanimljivija varijacija dogodila se u Old Compton ulici u Londonskoj Soho Brasserie kada je 1983. godine renomirani barmen Dick Bradsell pomiješao votku s espressom, likerom od kave i ledom te poslužio manekenki koja je htjela neko piće da je ponajprije razbudi a zatim ošamuti. To su prvi oblici espresso martinija kojeg je Bradsell nazvao vodka espresso, kojeg bi poslužio s tri zrna kave na vrhu – svako od njih za zdravlje, sreću i bogatstvo. U međuvremenu je u formulu dodan šećerni sirup i koktel je zavladao scenom. Espresso martini postao je instantno popularan, naročito u Londonskim noćnim klubovima. Povijesno gledano, tradicija kombiniranja snažnog efekta alkohola i kofeina oduvijek je bila primamljiva. Stoga espresso martini u suštini svog profila i strukture, ne odstupa mnogo od onih klasičnih koktela. Koristeći neutralnu alkoholnu bazu, zatim kavu kao gorki sastojak te liker od kave i šećerni sirup za slatkoću. Svojevrsna je to ljubavna afera u kojoj se križaju različiti svjetovi pića i napitaka. Nažalost, promjenom koktel trendova, tijekom 1990-ih espresso martini iščeznuo je sa scene. Moderni izričaj koktela temeljio se uglavnom na pred-prohibicijskim klasičnim koktelima, odbacujući mnoge koktele kreirane 70-ih i 80-ih. Espresso martini smatrao se koktelom za starce te je ubrzo postao skoro potpuno umirovljen.
Povratak na scenu i preuzimanje vladavine
Međutim, posljednjih godina espresso martini doživio je itekako upečatljiv povratak. Potaknute strašću za kavom te otkrivanjem “neotkrivenog” u svijetu koktela, novije generacije vratile su espresso martini na tron svjetskih koktel karti. Jedan od ključnih faktora tog povratka krije se iza rasta i popularnosti takozvane “specialty coffee” koja se temelji na artizanskom pristupu prženja kave te posebnoj selekciji visokokvalitetnih zrna kave te uključuje cjelokupnu mrežu opskrbe – od zrna do šalice. Radi se o mikro, ponekad “egzotičnim” trgovcima koji sami nabavljaju i prže zelena zrna kave, a cijeli proces uključuje detaljne informacije o: porijeklu zrna, poljoprivrednom gospodarstvu, uvjetima uzgajanja, metodama obrade i profilu okusa. Takve kave postale su svojevrsna craft iskustva pa sve više zaljubljenika u kavu žele uživati putem svojih omiljenih specijalnih kava i na druge načine – uključujući bezalkoholna i alkoholna pića s kavom. S obzirom na to da sve više barova posvećuje pozornost na kvalitetnije sastojke pa tako i specijalne kave, espresso martini kao jedna sofisticirana fuzija kave i votke, postao je vrlo tražena koktel opcija na bazi kave. Popularnost espresso martinija znatno su pridonijele i socijalne mreže i YouTube, putem kojih miksolozi te influenceri na zavodljiv način objavljuju snimke pripreme espresso martinija. Rastom takozvanih craft koktela koji često uključuju minucioznu posvetu detaljima, također su espresso martiniju dali vjetra u leđa.
Priprema espresso martinija
Espresso martini objedinjuje “romantičnu kupažu” kave, votke, likera kave i šećernog sirupa. Njegov raskošan okus kave komplementiran je sa svilenkastom teksturom i zaokruženim završetkom. Prije svega, bitno je ohladiti martini čaše jer tako imamo poželjniju temperaturu koja ne samo da utječe na profil okusa već i produljuje ispijanje koktela. Ako koktel pripremate doma, espresso aparati poput Nespressa i slično, bit će sasvim zadovoljavajući. Standardna mjera za shot espressa je 30 mililitara, međutim ovisno o jačini kave i veličini čaše s kojom raspolažete, dotična mjera može biti i nešto manja. U ovom trenutku najbitnije je šalicu espressa što prije ohladiti u zamrzivaču kako ne bi rastopili led u shakeru i time spriječili razvodnjavanje koktela. Količina votke trebala bi iznositi između 40 i 50 mililitara – opet, ovisno o veličini čaše i jačini votke. Svakako imajte na umu da strukturu koktela čini alkohol i da mora biti u balansu s drugim sastojcima.
Liker od kave u praksi će se staviti 20 mililitara a šećerni sirup oko 15 mililitara. Ovdje također valja biti oprezan, jer su neki likeri od kave slađi od drugih, stoga za one slađe, smanjite dozu šećernog sirupa. S obzirom na vrlo dinamičnu koktel scenu i popularnost espresso martinija, ponuda likera za kavu sve je veća. Kada ste sve sastojke dodali u shaker zajedno s ledom, shakeajte dok shaker ne postane vrlo hladan – zatim procijedite kroz fino sito u martini čašu. Klasična dekoracija uključuje tri zrna kave. Međutim, možete otići korak dalje i staviti koricu limuna, klinčiće ili cimet. Moj apsolutni favorit dekoracije uključuje naribani muškatni oraščić koji ne samo da oku djeluje ugodno – već svojim floralnim, začinskim i aromama drva, diže espresso martini na najviše razine.
Top 3 preporuke votke i likera kave
Tito’s i Kahlúa
Tito’s votka proizvodi se u Texasu u manjim šaržama i destilira šest puta u starinskim kotlovima od bakra. S obzirom na to da se za bazu koristi kukuruz, votka je bezglutenska. Radi se o vrlo kremoznoj i mekanoj, pomalo slatkastoj votki s blagim natruhama crnog papra. Kahlúa je s druge strane definitivni “best seller” kada je riječ o likerima od kave. Liker je punog tijela s intenzivnim aromama crne kave, karamele, tamne čokolade i vanilije. Okus je bogat s izraženim notama prženih kestena i slatkog maslaca. S obzirom na to da se Kahlúa radi u kombinaciji s rumom, liker je nešto slađi pa ako ne preferirate slađe koktele, šećerni sirup dozirajte na minimum ili ga čak izostavite. Sve u svemu, ova kombinaciji votke i likera kave jedna je od najučestalijih a prije svega dat će eleganciju s nešto većim udjelom slatkoće.
Old Pilot’s i Galliano Espresso
Old Pilot’s najpoznatiji je hrvatski brend za džin, međutim unatrag tri ili četiri godine na tržištu se pojavila njihova premium votka napravljena od žitarica i to od pšenice. Votka se filtrira četiri put kroz posebne filtere, uključujući onaj od platine. Radi se o votki laganijeg tijela s blagom slatkoćom i hrskavim notama pečenog kruha, bijelog papra i korice limuna. Galliano liker od kave isključivo koristi “shoteve” espressa i to u omjeru 55 posto arabica i 45 posto robusta. Arabica će dati više kremozno-čokoladne note dok će robusta doprinijeti tijelu i gorkim notama. Radi se o vrlo intenzivnom likeru s robusnim zemljanim notama. Ovdje će zbog prirode likera itekako biti naglašene note pržene kave. Stoga ako volite uživate u jačim teksturama pržene kave, ovaj duet bit će pravi odabir.
Chase i Brunette Cold Brew
Engleska Chase votka proizvodi se od krumpira a njezin okus vrlo je kremast i uljan. Obitelj Chase na svojim imanjima uzgaja krumpir a za njihovu votku koriste tri vrste krumpira. Na nosu prevladava vanilija, bijeli papar i miris svježe narezanog krumpira dok je okus puterast i zaokružen s blagim završetkom zvjezdanog anisa. Brunette Cold Brew proizvodi se u Francuskoj, Bordeauxu u ograničenim serijama. Liker je certificiran kao organski a tijekom proizvodnje primjenjuje je artisanski pristup. Nakon prženja zrna, kava se hladno ekstraktira (takozvani “cold brew”) kako bi se postepeno izvukli fini miris i okusi – pri tom se izvlači manje gorčine i kofeina nego kod vrućeg postupka. Brunette odiše aromama espressa i vanilije, cocoe, tamne čokolade i tostiranih badema. Ova kombinacija naglasit će aromatiku, zaokruženost i kremoznost espresso martinija.