Organizacija “Ja volim Francusku”, na čelu sa Slađanom Novaković, u suradnji s European Centerom of Gastronomy i Regijom Alzas, pokreće u Hrvatskoj jedinstven projekt koji će povezati hrvatski ugostiteljski sektor s vrhunskom francuskom gastronomijom.
Ključni strateški partner ovog projekta je METRO Hrvatska, koji s Udrugom dijeli ulogu ekskluzivnog nositelja i promotora ove inicijative.
Visoka gastronomija
Riječ je o programu MCEU – Međunarodni centar za edukaciju i umrežavanje, koji je prvi međunarodni edukacijski ciklus visoke gastronomije u jugoistočnoj Europi. Program uključuje intenzivne sedmodnevne edukacije za profesionalce iz HoReCa sektora, koje će se održavati četiri puta godišnje – veljača, travanj, lipanj i studeni 2026. godine.
Edukacije će voditi renomirani francuski chefovi Michel Husser i Christian Cottard, vlasnici jedinog restorana u svijetu s neprekinutom Michelinovom zvjezdicom već 88 godina. Program je osmišljen prema najvišim standardima francuske haute cuisine, s naglaskom na tehnike visoke gastronomije, zero-waste pristup, valorizaciju lokalnih namirnica i prijenos alzaškog “know-howa” hrvatskim kuharima.
Lideri u regiji
Kroz ovu suradnju Hrvatska se pozicionira kao regionalno središte za stručno usavršavanje kuhara iz zemalja jugoistočne Europe – kako članica Europske unije, tako i onih izvan nje – čime se potiče međukulturna razmjena, jača regionalna suradnja i doprinosi integraciji regije kroz vrhunsku gastronomiju.
“Ove edukacije početak su nove epohe u razvoju odnosa između Francuske i Hrvatske. Zahvaljujući METRO-u i potpori regije Alzas, stvaramo trajnu platformu za prijenos znanja, razvoj turizma i internacionalizaciju hrvatske gastronomije,” izjavila je Slađana Novaković, predsjednica međunarodne organizacije Ja volim Francusku.
Suradnja s METRO-om omogućit će pozicioniranje METRO-a kao lidera u gastronomskoj edukaciji regije, izravnu povezanost s francuskim institucijama i profesionalnim sektorima, kreiranje METRO Akademije za gastronomiju u suradnji s francuskim partnerima kao i promotivnu i medijsku vidljivost kroz međunarodnu mrežu partnera European Center of Gastronomy Ova inicijativa ne samo da povezuje obrazovni, privatni i institucionalni sektor Hrvatske i Francuske, već dugoročno pozicionira Hrvatsku kao ključnu destinaciju za razvoj visoke gastronomije u jugoistočnoj Europi.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu