Srbija je nedavno uspjela rakiju uvrstiti na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne nematerijalne baštine, a jedan od najboljih poznavatelja proizvodnje srpske šljivovice dr. Ninoslav Nikićević, profesor u mirovini Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, za srpske je medije izjavio je da je, uzimajući u obzir tehnološki postupak dobivanja, rakija prepečenica dobivena od šljiva, uz francuski konjak i određene tipove škotskog viskija, najbolje jako alkoholno piće na svetu.
Rakije ‘sive zone’
“To priznanje prilika je da s našom šljivovicom napravimo još veći iskorak na svjetskom tržištu i da bude prepoznata kao srpski brend. Da bi se to ostvarilo, potrebno je tehnologiju proizvodnje podići na još višu razinu. Treba ozbiljno poraditi i na ujednačavanju kvalitete, koja je nesporna, ali da bi se održao u kontinuitetu preduvjet je, uz naravno kvalitetnu šljivu, i stalna edukacija proizvođača”, rekao je Nikićević.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu