Druga runda razgovora: Vlada ne odustaje od svojih zahtjeva, Mol još ne otkriva svoju poziciju

Autor: Marija Brnić , 15. rujan 2022. u 07:00
Održana druga runda pregovora ministra gospodarstva Davora Filipovića i glavnog Molovog predstavnika Jozsefa Molnara/R. Anić/PIXSELL

Filipović ostavlja dojam kako mu uopće nije stalo hoće li biti kakve reakcije mađarskih partnera.

Uoči jučerašnje druge runde pregovora ministra gospodarstva Davora Filipovića i glavnog Molovog predstavnika Jozsefa Molnara, izvršnog direktora Mol Grupe i predsjednika Nadzornog odbora Ine, s hrvatske strane stiglo je nekoliko jasnih poruka o čemu se neće razgovarati.

Nema odstupanja od zahtjeva za smjenom kompletne Uprave Ine, a netom prije sastanka na Vladi je donesena i najavljivana uredba kojom se nalaže Ini da u ovoj izvanrednoj energetskoj situaciji mora povećati proizvodnju i sav plin iz hrvatskih bušotina prodati isključivo HEP-Plinu.

U Ini bi trebali pojačati proizvodnju najmanje za 10 posto, a cijena po kojoj će prodavati megavatsat za HEP ograničena je na 41 euro, što je pet i pol puta manje od trenutne cijene plina na burzama. Taj režim vrijedit će od 1. listopada do kraja ožujka iduće godine.

Filipović

Ne može se dogoditi da direktori četvrte razine donose odluke koje imaju katastrofalne posljedice na cijelo poslovanje Ine.

Filipović ostavlja dojam kao da mu uopće nije stalo hoće li biti i kakve reakcije mađarskih partnera na ove naloge Vlade vezane uz energetsku sigurnost Hrvatske.

To je po njegovu pojašnjenju još uvijek osjetno iznad proizvodne cijene, a odluka je, tvrdi, donesena po svim zakonskim temeljima koje Vlada ima na raspolaganju i “ne postoji način da Mol to spriječi”.

Filipović je javno prozvao predsjednika uprave u odlasku Sandora Fasimona, ustvrdivši da ne stoje njegove izjave u intervjuu nakon izbijanja plinske afere, da je Ina domaći plin prodavala u Hrvatskoj.

Objasnio je da nije točna izjava Fasimona o tome, odnosno da je ona tehnički točna, no plin je prodavan tvrtkama koje su strane tvrtke osnovale u Hrvatskoj, te su potom Inin plin prodavale dalje izvan Hrvatske.

5,5

puta niža je tražena cijena za prodaju plina HEP-u od sadašnje

Na koja poduzeća je točno mislio, Filipović nije precizirao, no iz Ine dolaze i drugačiji pogledi, jer, kažu, plin je po Fasimonovim riječima bio namijenjen hrvatskom tržištu, a ako je prodan tvrtkama poput PIS-a, koji ga je dalje prodavao, to više nema veze s Inom.

U svakom slučaju, Vlada je precizirala što je to domaći kupac i komu će i pod kojim uvjetima u idućih šest mjeseci Ina moći prodavati plin iz hrvatskih nalazišta.

Iz Mola, pak, i dalje ne izlaze javno sa svojim pozicijama i reakcijama na događanja u Ini i zahtjevima hrvatske strane. Ministar Filipović još prošli tjedan je Molnaru iznio ove zahtjeve Vlade. Neslužbeno se čuje da je na sastanku Molnar potvrdio spremnost da svi članovi Uprave Ine budu promijenjeni, s tim da je moguće da mađarski članovi ne odu svi u “prvom krugu”.

Idući tjedan, naime, NO bi trebao potvrditi smjene Sandora Fasimona, te Barbare Dorić, Nike Dalića i Darka Markotića, dok se čini da će status preostala dva mađarska člana, Ferenca Horvatha i Jozsefa Simole, biti riješen naknadno.

“Oni će otići, no Mađari zasad taktiziraju”, čuje se iz neslužbenih izvora nakon sastanka. Zasad o nasljednicima Fasimona i hrvatske ‘trojke’ još nema informacija. No, kadriranje će zacijelo biti i jednostavniji dio posla kojeg traži Andrej Plenković, jer ako se želi duboke promjene u upravljačkom sustavu, biti će to puno zahtjevniji zadatak.

“Ne može se dogoditi da direktori četvrte razine donose odluke koje imaju katastrofalne posljedice na cijelo poslovanje Ine. Svi direktori na četvrtoj razini koji su imali takva ovlaštenja i odluke su donosili na temelju suglasnosti Uprave društva, a u Upravi većinu ima mađarska strana. Zato ćemo inzistirati na smjeni cjelokupne Uprave INA-e i promjeni modela korporativnog upravljanja”, rezolutan je bio Filipović prije razgovora s Molovcima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close