Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Uz ovaj trik spriječite da vam se hrana zalijepi za roštilj

Autor: Poslovni.hr
17. srpanj 2022. u 08:33
Podijeli članak —
Foto: Pixabay

Rezultati se razlikuju ovisno o temperaturi rešetke i točci dimljenja ulja koje koristite.

Užasan je osjećaj kad pokušate okrenuti odrezak, pileća prsa ili komad ribe na roštilju i otkrijete da se zalijepio na rešetku. Ipak i za taj problem postoje rješenja. Jedno od njih je premazivanje namirnica uljem, piše Lifehacker.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

“Nauljite hranu, a ne rešetke”, poručuju stručnjaci i ističu kako postoji nekoliko je razloga zašto ima smisla nauljiti hranu.

Užasan je osjećaj kad pokušate okrenuti odrezak, pileća prsa ili komad ribe na roštilju i otkrijete da se zalijepio na rešetku. Ipak i za taj problem postoje rješenja. Jedno od njih je premazivanje namirnica uljem, piše Lifehacker.

“Nauljite hranu, a ne rešetke”, poručuju stručnjaci i ističu kako postoji nekoliko je razloga zašto ima smisla nauljiti hranu.

Prema znanstvenom savjetniku AmazingRibs.com prof. Gregu Blonderu, rezultati se razlikuju ovisno o temperaturi rešetke za roštilj i točci dimljenja ulja koje koristite.

Foto: Pixabay

“Metalne rešetke za roštilj, čak ni one savršeno čiste, nisu baš glatke, a spojevi u hrani puno su hladniji od rešetke. Ako nauljite rešetke, ispod točke dimljenja ulja, ulje zapravo prekriva rešetku i pomaže oslobađanju proteina i masti. Ali ako ga ‘držite vrućim’, iznad točke dimljenja, ulje puca, dimi se te se karbonizira gotovo trenutno, što za posljedicu daje loš okus, a i pogoršava lijepljenje. Čak i pri visokim temperaturama, ako premažete uljem rešetku i odmah zatim dodate hranu na nju, ulje i hrana hlade rešetku i ako se dovoljno ohladi, ulje možda neće izgorjeti, ali zato neće ni stvoriti stabilnu površinu koja se ne lijepi”, kaže Blonder.

Foto: Pixabay

Ako pak nauljite meso (ili drugu hranu) imate malo više kontrole nad time.

“Dok slažete nauljeno meso, ulje ispunjava pukotine u hrani i  na rešetkama i čini relativno glatku, sklisku površinu. Hladna hrana snižava temperaturu rešetki i zadržat će zagorene ostatke ulja. Ali imajte na umu da koristite ulje koje ima visoku točku dimljenja, a većina rafiniranih ulja za kuhanje je takva”, kaže Blonder te napominje kako se rešetke za roštilj čiste dok su još uvijek vruće.

 

Autor: Poslovni.hr
17. srpanj 2022. u 08:33
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close