Zastoj JGL-a u Ukrajini, za Ericsson NT otežan rad u Bjelorusiji

Autor: Poslovni dnevnik , 07. ožujak 2022. u 22:00
Predsjednica Uprave Ericssona Nikola Tesla Gordana Kovačević/S. Šimunović/PIXSELL

Zbog ruske invazije na Ukrajinu mnoge domaće kompanije suočene su s otežanim poslovnim aktivnostima.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu mnoge domaće kompanije suočene su s otežanim poslovnim aktivnostima.

Za Jadran Galenski laboratorij npr. Ukrajina je jedno od 60 svjetskih tržišta na kojima posluje, ali s prodajom od 13 mil. eura u 2021. i 63 zaposlena ono je za JGL jedno od najvažnijih i trenutno tamo poslovanje stoji.

U Rusiji trenutno posluje bez teškoća, ali pad vrijednosti rublje pojačava izloženost valutnom riziku. Ipak, “sva izvozna potraživanja osigurana su preko banaka ili osiguravajućih društava, što osigurava stabilnost poslovanja”, ističu u riječkoj farmaceutskoj kompaniji. Na ostalim tržištima aktivnosti su u skladu s planovima.

Ericsson Nikola Tesla Grupa, pak, navodi da nema ugovornih obveza u Rusiji i Ukrajini, ali politička i ekonomska nesigurnost nepovoljno utječe na realizaciju ugovorenih poslova u Bjelorusiji, kao i na nove planirane poslovne prilike.

U toj zemlji ENT ima lokalnu tvrtku s 25 zaposlenih i radi npr. na proširenjima LTE mreža za tamošnje operatore te informatizaciji središnjeg zdravstvenog sustava.

Prihodi od tih aktivnosti lani su u ukupnoj prodaji Grupe činili oko 4%, a mogući prekid aktivnosti na tržištu Bjelorusije utjecao bi na prihode, operativnu maržu i novčani tok, ali ne bi narušio poslovnu i financijsku stabilnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close