Magistra farmacije osmislila slikovnicu koja djecu uči da brinu o zdravlju

Autor: Lucija Špiljak , 26. listopad 2021. u 10:02
Sara Šipicki / Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zadaci poput križaljke, rebusa i uočavanja razlika na slikama omogućavaju djeci da uče kroz igru te jačaju maštu.

Kako bi najmlađe na zabavan način podučila zašto je važno brinuti o zdravlju od malih nogu, Sara Šipicki osmislila je i kreirala edukativnu, interaktivnu slikovnicu pod nazivom ‘Nola, Gluki i Waya – Vaši prijatelji u igri i zdravlju’, u kojoj žirafa, bubamara i crvić djeci školske i predškolske dobi približavaju svijet zdravlja i zdravih navika.

Šipicki je 26-godišnja magistra farmacije zaposlena u farmaceutskoj tvrtki Medis Adria za medicinski marketing, promidžbu i prodaju inovativnih farmaceutskih proizvoda u srednjoj i istočnoj Europi, koja je ujedno i nakladnik slikovnice.

Zanimljive činjenice i priče

“Brend simboli nekih naših proizvoda iz pedijatrijskog portfelja su upravo bubamara, žirafa i crvić, simpatične životinje koje su već dobro poznate pedijatrima te brojnim roditeljima i njihovoj djeci, koji su korisnici naših proizvoda.

Žirafa Nola, bubamara Gluki i crvić Waya pričama o sebi, svojim potrebama i načinu životu, djecu i odrasle uvode u zanimljivi svijet zdravlja. Povlače paralelu između vlastitih potreba i onoga što bi djeca trebala prakticirati u vidu higijene, pravilne prehrane i redovite fizičke aktivnosti. Primjerice, žirafa Nola objašnjava da je njoj potrebno samo pet do 40 minuta sna u jednom danu, dok je oko 10 sati sna potrebno djeci kako bi bila jaka i zdrava.

Ona ne pije puno vode jer je dobije iz zelenih biljaka, ali djeca bi, ovisno o tome koliko godina imaju, trebala piti četiri do osam čaša vode dnevno. U slikovnici se mogu saznati i nasumične zanimljivosti o životinjama poput toga da bubamare žive do godinu dana, a na svijetu ih ima više od 5000 vrsta.

Junaci slikovnice crv, bubamara i žirafa uvode djecu u svijet zdravlja/IGOR KRALJ/PIXSELL

Slikovnica isto tako nastoji kod djece otkloniti strah od ‘bijelih kuta’, odnosno od zdravstvenih djelatnika u bijelim kutima čija su djeca s roditeljima vrlo česti posjetioci, a govori se upravo o liječnicima, ljekarnicima i stomatolozima”, pojašnjava autorica.

Osim različitih zanimljivih činjenica i priča, slikovnica sadrži šarene i vesele slikovne prikaze, djeci prilagođene tekstove, a raznovrsni zadaci poput križaljke, rebusa i uočavanja razlika na slikama omogućavaju djeci da uče kroz igru, potiču znatiželju te jačaju maštu i kreativnost.

“Iako će mlađa djeca slikovnicu samo prelistavati i proučavati, a roditelji i odgojitelji će im je čitati i time također doprinijeti daljnjem razvoju, sigurni smo da će mališani uživati u društvu simpatičnih glavnih likova, kao i u prekrasnim ilustracijama kojih je slikovnica zaista puna. I za one najmanje mogu se pronaći jednostavni zadaci poput povezivanja, bojanja i crtanja”, kaže Šipicki.

Slikovnicom su također željeli popularizirati čitanje kod djece koja odrastaju u ubrzano digitalno doba, često okruženi pametnim mobitelima, računalima i tabletima.

Šipicki je stoga posebno ponosna što je njihova edukativna slikovnica objavljena upravo u 2021. godini koja je u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja.

Uskoro u ordinacijama

“Čitanje je, možemo reći, društvena vrijednost, a kao što svi i sami znamo, u ranom djetinjstvu je od iznimne važnosti. Djeci omogućava razvoj osnovnih komunikacijskih vještina, potiče razvoj njihova govora, mašte, kritičkog razmišljanja, a svakako obogaćuje i djetetov rječnik”, kaže Šipicki.

Na ideju o slikovnici došla je početkom prošle godine, a kada ju je njezina šefica Anica Vindiš s veseljem prihvatila, Šipicki je ubrzo krenula u izradu prijedloga. Slikovnica je predstavljena 25. rujna ove godine na Etno farmi Mirnovec, a u svrhu početne promocije tiskana je u nakladi od 500 primjeraka.

“Rekla bih da čovjek zaista brzo razmišlja i radi kada se upale ‘kreativne lampice’, a tada se i nove ideje te prijedlozi samo nižu. Ja sam autorica i urednica slikovnice, no kako bi se cijela moja vizija prevela u djelo, ipak je bilo potrebno malo duže vrijeme i ‘stručna pomoć’.

Srećom, radila sam sa sjajnim ilustratorom i grafičkim dizajnerom iz agencije Kreativna poslovna rješenja, koji su uz moje upute i navođenja, izradili ovo prekrasno edukativno-zabavno štivo interaktivnog karaktera. Slikovnica je dana na uvid i stručnjacima iz svijeta pedijatrije i psihologije te pedagogije, koji su dali i svoje savjete te napisali recenzije. Hvala doc. dr. sc. prim. Orjeni Žaji, dr. med., prof. dr. sc. Editi Slunjski te prof. dr. sc. Dubravki Miljković”, navodi Sara Šipicki.

Slikovnica će se uskoro moći naći u pedijatrijskim čekaonicama diljem Hrvatske, dijelit će je i na Facebook stranicama proizvoda tvrtke Medis Adria – Imunoglukan Hrvatska i WAYA Hrvatska, a kroz mjesec će biti dostupna i kao poklon pri kupnji istoimenih proizvoda u ljekarnama.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close