Na Wall Streetu ovoga će tjedna dionice uvrstiti čak 17 tvrtki

Autor: Tomislav Pili , 31. kolovoz 2020. u 22:00
Najiščekivanija izdanja, poput platforme za najam nekretnina Airbnb, dolaze krajem godine/REUTERS

Rastući trend na burzama donio je ‘plodno tlo’ za IPO-e s obzirom da nova dionička izdanja ostvaruju daleko bolje prinose nego prije.

Niz američkih kompanija ovoga će tjedna uvrstiti svoje dionice na američkim tržištima kapitala i tako označiti najveću aktivnost u pogledu početnih ponuda dionica (IPO) u posljednjih nekoliko godina.

Kako piše Reuters, kompanije poput Palantir Technologiesa – tehnološke kompanije koja je u javnosti najpoznatija po suradnji s američkom obavještajnom službom CIA-om – do kompanije za čuvanje podataka u “oblaku” Snowflake pokušat će iskoristiti veliku potražnju investitora za novim izdanjima.

Prema do sada objavljenim prospektima i najavama, ovoga će tjedna na američkim burzama svoje dionice uvrstiti 17 kompanija. To će označiti veliki povratak prikupljanja kapitala na dioničkim tržištima nakon naglog zaustavljanja u travnju uslijed ekonomske nesigurnosti izazvane izbijanjem pandemije koronavirusa.

Podaci Refinitiva pokazuju da je ovotjedni broj izlazaka na burzu najveći u posljednjih pet godina. “Rujan i listopad uobičajeno su najintenzivnije razdoblje za IPO-e, ali smatram da će tržište ove godine učiniti povijesni rezultat što se tiče aktivnosti”, kazao je za Reuters Jim Cooney, direktor za američka dionička tržišta u Bank of America.

Ne treba zaboraviti da krajem godine na burzu izlaze najiščekivanija izdanja – internetska platforma za najam nekretnina Airbnb te kompanija za dostavu hrane DoorDash.

70

milijardi dolara kapitala prikupljeno je u ovogodišnjim IPO-ima na američkom tržištu

Unatoč udaru koji je pandemija koronavirusa donijela gospodarstvu, odluka američke središnje banke Fed o ubrizgavanju bilijuna dolara u ekonomski i financijski sustav rezultirala je brzim oporavkom tamošnjih tržišta kapitala koja se sada kreću na rekordnim razinama. Rastući trend na burzama donio je “plodno tlo” za IPO-e s obzirom da nova dionička izdanja ostvaruju daleko bolje prinose nego proteklih godina.

Primjerice, prosječni rast cijene netom uvrštene dionice u prvom danu trgovanja u dosadašnjem dijelu godine iznosi 23,7 posto, nasuprot povećanju vrijednosti od 12,8 posto u prošloj te 13,4 posto u 2018. godini, pokazuju podaci Dealogica.

Prosječni prinos nakon prvog tjedna ove godine iznosi 25,4 posto, što je daleko bolje od 15,2 posto u 2019. i 11,9 posto u 2018. godini. Iako su i ove brojke sasvim zadovoljavajuće, neke kompanije ostvarile su daleko bolje rezultate.

Tako je primjerice dionica trgovca softverom BigCommerce Holdings ostvarila rast od 300 posto od izlaska na burzu početkom kolovoza.

Kompanije koje su u 2020. izašle na američke burze prikupile su više od 70 milijardi dolara čime je nadmašen rezultat za cijelu prošlu godinu od 62,5 milijardi dolara.

Ako se ovogodišnja dinamika IPO-a nastavi, 2020. bi po prikupljenom iznosu novih izdanja mogla biti najbolja od 2014. godine te druga najbolja od 2000. godine. Situacija po pitanju IPO-a je sasvim solidna i u Aziji gdje je platni servis Ant Group najavio dualni izlazak na burze u Hong Kongu i Šangaju.

Ako uspije prikupiti priželjkivanih 30 milijardi dolara, bit će to najveći IPO u povijesti. S druge strane, IPO volumen u Europi u prvom polugodištu najmanji je u posljednjih osam godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close