Jedna kamenica iz uzgoja u nekom od boljih restorana u Italiji stoji 8 dolara, a onu uzgojenu u Malostonskom zaljevu u domicilnom restoranu gost plati deset kuna. Najjeftinija je, naravno, kamenica iz divljeg rasta koja je besplatna ako ronilac ima dobar nož i zna gdje ih treba ubrati. No da bi malostonska i ina kamenica iz domaćeg uzgoja dobila putovnicu za EU, nužno je stvaranje otpremnih centara s laboratorijskom sanitarnom kontrolom.
Otpremni centri
Jedan od nekolicine planiranih otpremnih centara bit će smješten na poluotoku Pelješcu, a njegovu će gradnju u potpunosti finacirati Uprava za otoke pri resornom ministarstvu mora, ističe državni tajnik za more Branko Bačić. On je jučer u Stonu sa 90 uzgojivača školjaka i riba, što su prošli na javnom natječaju, potpisao ugovor o dodjeli koncesija za 155 uzgojivačkih polja, od ukupno 325 polja koliko ih je ucrtano u Malostonskom zaljevu. Podjela koncesija jedan je od koraka na putu do legalizacije izvoza domaćih školjaka kojemu je prethodio trogodišnji rad na pripremi procesa – od snimanja područja, izrade karata, lociranja polja i njihovih površina. Tako je u Malostonskom zaljevu za uzgoj školjaka predviđena površina od ukupno 2,6 milijuna kvadrata, gdje se može uzgojiti 8600 tona školjaka. Sada se iskorištava jedna trećina maksimalnih kapaciteta, navodi Bačić.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu