CG će raskinuti ugovor za turistički kompleks Montrose

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2019. u 22:00
Trebalo se graditi dva hotele, vile, jaht klub i ostale sadržaje

Još 2009. godine kompanije Northstar i Equest Capital dobile su više od 500.000 kvadrata na Luštici u dugoročni zakup od 90 godina.

Ukoliko kompanija Northstar ne završi svoje obveze crnogorska vlada će raskinuti ugovor o gradnji turističkog kompleksa Montrose na Luštici, rekao je tajnik Tajništva za razvojne projekte Dejan Medojević.

On je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, financije i proračun rekao da je razlog kašnjenja početka realizacije projekta problem s Povjerenstvom za javne nabave i Općinom Herceg Novi.

Ugovoren i drugi aneks
"Budite sigurni da, prema onome što smo čuli od predsjednika vlade i Savjeta za privatizaciju, ovaj drugi aneks je nešto što je posljednje. Nadam se da će se to brzo riješiti i da ćemo sljedeće godine znati na čemu smo", dodao je Medojević. Konzorcij Northstara i kompanije Equest Capital Limited Jersey planirao je u gradnju dva hotela i naselje vila u Rosama kod Herceg Novog uložiti 250 milijuna eura, ali radovi na tom projektu nisu počeli niti deset godina nakon potpisivanja ugovora s vladom.

Prošle godine je s konzorcijem ugovoren drugi aneks ugovora, kojim je Općina Herceg Novi na sebe preuzela izgradnju infrastrukture. Tom prigodom u Tajništvu za razvojne projekte održan je sastanak s predstavnicima kompanije Northstar, Mohammedom Abdulmalikom, Vladimirom Čvorovićem i Minom Jovović. Abdulmalik se zahvalio na prijemu i istaknuo zadovoljstvo zbog uspješnih rezultata ostvarenih u prethodnoj godini oko usaglašavanja Aneksa II i stvaranja uvjeta za realizaciju projekta.

Također, zahvalio se na dosadašnjoj potpori koju je vlada Crne Gore pružala investitoru i iskazao uvjerenje da će u budućem razdoblju Northstar u Tajništvu za razvojne projekte imati istinskog partnera na realizaciji projekta Montrose. Britansko-skandinavski konzorcij želi graditi turističko naselje na 13 urbanističkih parcela koji će imati više cjelina – hotel s depandansom, vile sa sjeverne i južne strane, jaht klub, privezište za jahte, specijalizirane parkove, kupalište s mogućim povezivanjem žičarom s tvrđavom Oskoruša, kao i spa, fitness, wellness, trgovine i druge sadržaje.

Problem u Herceg Novom?
Vanjska i unutrašnja arhitektura mora biti reprezentativna, uklopljena u prirodni ambijent, po mogućnosti uz korištenje tradicionalnih materijala, navodi se, uz ostalo, u urbanističko-tehničkim uvjetima. "Je li moguće da od 2009. godine, kada je Skupština usvojila takav projekt, do danas ovdje nije zakopana niti lopata, a dano je 510.927 četvornih metara u dugoročni zakup na 90 godina", pitao je Raško Konjević, zastupnik SDP-a.

Gencija Nimanbegua, skupštinskog zastupnika koalicije Albanci odlučno zanimalo je da li Općina Herceg Novi opstruira milijunsku investiciju, te jesu li investitori kredibilni. "Herceg Novi ne opstruira, već sudjeluje u radu projekta. Ako investitor ne bude završio svoje obveze raskinut ćemo ugovor", rekao je Medojević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close