Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Ne žele proširiti proizvodnju već ulagati u kvalitetu

Autor: Marta Duić
25. listopad 2018. u 22:00
Podijeli članak —
Proizvodnja maslina i vina/Duško Marušić/PIXSELL

Novigradska Stancija Fava specijalizirana za proizvodnju vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja primjer je spajanja turizma i ponude OPG-ova.

Novigradska Stancija Fava specijalizirala se za proizvodnju vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

U sklopu Stancije, točnije u podrumu je degustacijski i prodajni prostor, a uz samo imanje su i maslenici i vinogradi na različitim pozicijama. Kako kaže Goran Perić, konzultant Stancije Fava, za njihovu vinariju ovo je nulta godina tako da tek iduće turističke sezone očekuju puni zamah.

Novigradska Stancija Fava specijalizirala se za proizvodnju vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

U sklopu Stancije, točnije u podrumu je degustacijski i prodajni prostor, a uz samo imanje su i maslenici i vinogradi na različitim pozicijama. Kako kaže Goran Perić, konzultant Stancije Fava, za njihovu vinariju ovo je nulta godina tako da tek iduće turističke sezone očekuju puni zamah.

Stara stabla
˝Istra je nadaleko poznata po kvaliteti svojih maslina. Maslina imamo 700 i to više starih nego novih stabala, točnije čak 60 posto starih˝, kaže Perić. Kako objašnjava, zahvaljujući Benediktincima koji su niz godina vodili poljoprivredu kraja, Stancija Fava među četiri hektara maslinika ima maslina starijih čak i više od dvjesto godina.  Osim maslinika i vinograda na jedinstvenoj poziciji i nadmorskoj visini, gosti novigradske Stancije Fava mogu dogovoriti degustaciju vina i maslinovih ulja u prirodi.

Pod vinogradima je osam hektara,  od čega je više od pola zasađeno istarskom malvazija, te pod dva hektara terana i merlota. Godišnja proizvodnja vinarije je oko 30.000 litara.  ˝Trenutno nam nije cilj širenje proizvodnje nego povećanje kvalitete naših proizvoda. O kooperantima ćemo razmišljati u budućnosti. Naši maslinici i vinogradi su na dubokoj crvenici koja je kao tlo iznimno pogodna i za vinovu lozu i za masline. Među trsovima malvazije, neki su stari više od 60 godina.

Novigrad je jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti s poljoprivrednom tradicijom˝, objašnjava Perić. Napominje i kako se i samo ime stancije, Stancija Fava veže na tradiciju i Benediktince koji su bili na tom području.  Imaju dvoje stalno zaposlenih, a za vrijeme sezonskih radova zapošljavaju do 15 radnika. ˝Za sada nemamo distribuciju i sve što prodamo, prodamo u sklopu Stancije. Ovo je za nas nulta godina vinarije i očekujemo pravu distribucijsku mrežu kroz godinu, dvije˝, otkriva Perić. U ponudi imaju deset etiketa i naravno već spomenuta maslinova ulja, a od noviteta na kojima rade Perić otkriva orange malvaziju.

Turistički programi
˝Od 2019.godine krećemo s intenzivnim turističkim programima , od vođenih  degustacija, povijesnog pregleda vinarstva i raznih drugih aktivnosti na otvorenome. Prvi planovi koje imamo su za osvajanje sjevernih tržišta, točnije Austrije, Njemačke i Nizozemske gdje već imamo mnogo vjernih kupaca˝, poručuje Perić.

Autor: Marta Duić
25. listopad 2018. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close