Digitalizacija farmi novi pothvat GDi-ja

Autor: Bernard Ivezić , 12. rujan 2018. u 22:01
Vodstvo Osatina grupe koja ima 12.000 krava i 4500 svinja/Marko Prpić/PIXSELL

Softverska tvrtka pomaže stočnom kombinatu u informatizaciji poljoprivrede koja će im omogućiti i širenje u proizvodnju gljiva.

Jedan od tri najveća hrvatska izvoznika softvera, GDi grupa, ugovorila je novi veliki posao, ali u Hrvatskoj. Sve ono što je prije par godina obećavao jedan od prvih hrvatskih startupa, sad ugasli Farmeron, da će krave biti povezane na internet i da će im se online moći pratiti zdravstveno stanje, ali i mnoge druge stvari u stočarskoj i poljoprivrednoj proizvodnji, GDi grupa krenula je raditi u Osatina grupi iz Slavonije.

Boran Lončarić, predsjednik uprave GDi grupe izjavio je na GDi Solutions Dayu 2018. da je to jedan od primjera da se u Hrvatskoj događaju pozitivne promjene. "Mi sad pomažemo da se sve što se radi provuče kroz procese i da se za svaki posao daju radni nalozi i prati njihovo izvođenje, a zatim ćemo ići sve do razine senzora u stočarstvu da bi potpuno digitalizirali njihovo poslovanje", kaže Lončarić.

Navodi da većina njihovih korisnika ima godišnji prihod od par stotina milijuna eura pa i nekoliko milijardi eura prihoda. U Osatina grupi navode da uzgajaju 12.000 grla krava. Na webu im stoji da imaju više od 4500 svinja, a od nusprodukata životinja rade bioplin koji koriste za grijanje i hlađenje svojih staklenika. Također, od toga rade i smjesu za cvijeće koju prodaju po trgovačkim centrima po Hrvatskoj. U Osatini kažu da će im informatizacija stočarstva i poljoprivrede omogućiti da se efikasnije prošire i u proizvodnju gljiva.

 

Lončarić

Imamo rast prihoda, širimo se po SI Europi, zbog velike potražnje za stručnjacima.

"Nusprodukt proizvodnje gljiva su velike količine ugljičnog dioksida koje ćemo moći u kontroliranim uvjetima upumpavati u staklenike te tako u njima povećati proizvodnju za 30 posto u odnosu na današnje standarde", pojašnjavaju iz Osatina grupe. Lončarić navodi da je GDi grupa u prvih osam mjeseci imala rast prihoda od 14,4 posto u odnosu na lani. Otvorila je nove urede u Kijevu i Varšavi te se širi dalje, i to snažno na srednju i istočnu Europu, zbog velike potražnje za stručnjacima.

"Više ne govorimo samo o budućnosti kroz dvije do tri godine već onome što će nas čekati za deset do 20 godina", kaže Lončarić. Uz geografsko, GDi grupa provodi i širenje na nova poslovna područja. Jedno od atraktivnijih je GDi Devices, svojevrsno certificiranje telekom i senzorske opreme koja se zatim koristi u izradi telekom i drugih mreža, a usklađena je s ponudom GDi grupe.

Lončarić navodi da se njihova tehnologija, koja povezuje različite podatke s geografskim podacima, već nalazi na nizu lokacija u Hrvatskoj. "Koristi je Zagreb za upravljanje vozilima Čistoće. Preko nas se prati stanje lopatica na vjetroelektranama na Pagu, Dubrovnik preko našeg 3D modela nadzire očuvanje zaštićene kulturne baštine, NP Plitvička jezera broj posjetitelja itd", zaključuje Lončarić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close