Traže koncesionara za žičaru Kotor-Cetinje

Autor: Poslovni dnevnik , 02. kolovoz 2017. u 22:00
Između dva crnogorska grada bit će četiri postaje/ Marko Lukunić/PIXSELL

Ukupna dužina žičare koja će prelaziti preko NP Lovćen iznosit će 15 kilometara.

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je javni poziv za pretkvalifikaciju za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje novom žičarom od Kotora do Cetinja.

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresirane da do 5. rujna dostave prijave. Projekat žičare će se realizirati po modelu DBFOT – projektiraj, izgradi, financiraj, upravljaj i prenesi, navodi MINA-business. Očekuje se da Tenderska komisija objavi svoju ocjenu u roku od deset dana od otvaranja prijava. Iz Ministarstva su podsjetili da je završena studija izvodljivosti i revidirani idejni projekt, za sve faze osim za strojne instalacije, postaje žičare i konstrukcije stupova žičare, za koje su urađena idejna rješenja.

Žičara će se prostirati od Kotora do Cetinja, prelazeći preko Nacionalnog parka Lovćen. Cjelokupna ruta biće podijeljena u tri dionice, s četiri postaje – Dub, Kuk, Ivanova Korita i Cetinje. Ukupna dužina žičare iznosit će oko 15 kilometara. Koncesija za projekt bit će dodijeljena putem međunarodnog nadmetanja u dvostupanjskom postupku, u skladu s crnogorskim Zakonom o koncesijama.

Da bi se kvalificirali za sudjelovanje u drugoj fazi postupka natječaja, podnositelji prijave ili konzorciji moraju ispuniti određene preduvjete, među kojima je da njihova prosječna dobit, imovina i prihod za posljednje tri fiskalne godine moraju biti veći od nule, pet milijuna eura, odnosno 40 milijuna eura. Podnositelj prijave mora imati ugovor ili zaključeni predugovor o sudjelovanju u realizaciji projekta s kompanijom koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sustava žičare, dužine najmanje dva kilometra, koji je izgrađen u posljednjih pet godina.  

Komentirajte prvi

New Report

Close