Svjetski poznati kuhari već godinama posjećuju lijepu našu i šire priču o kvaliteti naše gastronomije, a taj trend započeo je američki kuhar i putopisac Anthony Bourdain koji je 2012.godine posjetio Hrvatsku. Pritom je snimio još jedan nastavak njegove popularne emisije Anthony Bourdain: No reservations u kojem je u 42 minute prepričao svoje gastro-eno doživljaje hrvatske obale. Uz hranu koja ge je oduševila i doslovno ostavila bez teksta, Bourdain je nahvalio i naša vrhunska vina. Domaćin na putovanju hrvatskom obalom bio mu je chef Mate Janković koji ga je proveo kroz Istru, Pag , Zadar, Skradin i nacionalni park Kornate. Iako o Hrvatskoj nije znao gotovo ništa prije dolaska oduševljenje našom obalom nije mogao sakriti. Gastro putovanje počelo je u Istri, točnije Rovinju nakon čega je na obišao Limski kanal gdje je probao kamenice koje se vade na tradicionalan način i dagnje na buzaru. U Motovunskoj šumi bio je fasciniran činjenicom da može kušati tartuf tek izvađen iz zemlje koji su za njega pripremili u konobi Mondo – od omleta s tartufima i kobasicama pa do pljukanaca s tartufima i istarskom šunkom. Osim tih tradicionalnih istarskih delicija, Janković i chef David Skoko iz konobe Batelina odveli su ga u ribolov i to po buri te su mu kasnije spremili netom ulovljenu ribu. Bourdain je bio posebno iznenađen neobičnim jelima poput paštete od jetre morskog psa koju je kušao u Batelini.
Kapljica vina i rižoto





Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.https://www.youtube.com/watch?v=B04feiGb3cY
Uključite se u raspravu