Prva sjednica Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem: Marić predstavio poreznu reformu

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2016. u 10:11
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom je bilo redu 10 točaka među kojima je i predstavljanje porezne reforme.

Uz odluku o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade te imenovanje Vladinih predstavnika u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV), na dnevnom je redu i predstavljanje porezne reforme kojom će se, kako najavljuje ministar financija Zdravko Marić, mijenjati 15-ak zakona kojima će se, uz ostalo, obuhvatiti izmjene u oporezivanju dohotka te dobiti.

"Trenutni porezni sustav je nekonkurentan i prekompliciran u odnosu na zemlje u našem okruženju", rekao je premijer Andrej Plenković te poreznu reformu istaknuo kao jedan od najvažnijih projekata njegove vlade.

"Moralo se voditi računa i o održivosti državnih financija", kazao je premijer te naglasio da se na poreznoj reformi radilo sustavno i temeljito. 

"Porez na dobit će prema ovom prijedlogu biti izmijenjen tako da se opća stopa poreza na dobit padne s 20 na 18 posto, a kod poljoprivrednika da ona iznosi 12 posto", najavio je ministar financija Zdravko Marić.

"Ukida se porezna olakšica za reinvestiranu dobit, jer je koristi malo poduzetnika. Koristilo ju je manje od jedan posto poduzetnika. Kompliciran je sustav za neprofitne organizacije, naveo je. Ako ne žele voditi računovodstvo moći će ući u sustav paušalnog obračuna poreza", naveo je Marić.

Ministar financija Marić naveo je da je napravljeno ukupno 160 scenarija kada je riječ o izmjenama u sustavu poreza na dohodak. U najkraćim crtama najvažnije izmjene poreza na dohodak su:

– smanjivanje stope poreza od 25 posto i 40 posto na 24 posto i 36 posto.
– ujednačavanje i podizanje osnovnog osobnog odbitka na 3.800 kuna za sve porezne obveznike
– uvođenje jedinstvenog poreznog razreda od 0 – 17.500 kuna za primjenu porezne stope od 24 posto
– podizanje osobnog odbitka za djecu i druge uzdržavane članove

Od početka 2018. u Hrvatskoj bi, prema prijedlogu porezne reforme, bile samo dvije stope PDV-a  – opća od 24 posto i snižena od 12 posto, najavio je Marić. U prijelaznom razdoblju, od početka 2017. godine, ostaje opća stopa PDV-a od 25 posto, ali se za određene proizvode snižava za 13 posto (repromaterijal u poljoprivredi, isporuke električne energije…)

Ministar financija predstavio je i osnovne novine u sustavu poreza na promet nekretninama, trošarina i niza drugih zakona itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close