U privatizaciju i toplice u kojima se liječio kralj Petar I.

Autor: Sergej Novosel Vučković , 25. listopad 2016. u 22:00
Vranjska Banja ima najtopliju mineralnu vodu u Europi, 94-110 Celzijevih stupnjeva/PANORAMIO

Ovoga tjedna srpska vlada raspravlja o modelu privatizacije 10 lječilišta, a prepreka su neriješeni imovinski odnosi.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja, u istoimenom mjestu kod Vranja na jugu Srbije, jedno je od lječilišta koja će u toj zemlji u privatizaciju. Toplice s najtoplijom mineralnom vodom u Europi, temperature od 94° do čak 110°C, u kojima se krijepio i jugoslavenski kralj Petar I. Karađorđević, čekaju na novoga vlasnika godinama, a o prijedlogu kako će biti prodane raspravlja ovoga tjedna srpska vlada.

Večernje novosti doznale su da privatizacija neće biti provođena po modelu JPP-a (javno-privatnoga partnerstva), iako je većina donosioca odluka zalagala za takvo rješenje. Put prema prodavanju državnih lječilišnih resursa (uz Vranjsku Banju to su i Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bujanovac, Banja Koviljača, Ribarska Banja, Kruševac, Merkur, Gejzer, Sijarinska Banja, Niška Banja, Niš, Vranjska Banja, Specijalna bolnica Zlatibor, Specijalna bolnica Sokobanja, Termal u Vrdniku) ometaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi i sudski sporovi.

Naime, državni fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) tužio je specijalne bolnice i samu državu "radi utvrđivanja postotka vlasništva Fonda u bolnicama", a na "tapeti" je još od 2006. bilo 27 sudskih postupaka u kojima Fond želi utvrditi koliki je vlasnik bolnica građenih iz samodoprinosa radnika.  "Pravomoćnim presudama završeno je u korist PIO fonda 15 sporova, a još ih je 12 otvoreno i na zadnjoj su pravnoj instanci", govore iz Fonda. Bez čistih vlasničkih papira nije moguće odrediti ni egzaktnu vrijednost imovine banja za  prodaju, a prema tome ni koliko bi u njih valjalo uložiti.

"Postupak ovisi o sudskom epilogu, zato smo vladi predložili da odluči o imenovanju odgovornih koji bi poduzeli sve neophodne radnje kako bi se sporovi napokon završili", kažu u Ministarstvu gospodarstva SrbijNa prošlotjednoj sjednici vlade u Nišu izaslanstva su obišla i Nišku Banju, kad je spomenuto da svaka banja može sama odlučiti želi li privatizaciju ili strateškoga partnera. "To je za banje u koje država mora ulagati jer se ne mogu same izdržavati, budući da su u minusu ili problemima. Ako nađu strateškog partnera da uloži sredstva, mi smo tu da podržimo", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Vladin prioritet za "rješavanje statusa su i Bujanovačke, Mataruške i Bogutovačke banje.

Komentirajte prvi

New Report

Close