Čišćenje Agrokora: Intersport Poljacima, Modiana Goranu Kristanu

Autor: Božica Babić , 01. srpanj 2016. u 08:04
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Iz Mercatora isključeni svi segmenti koji nisu dio temeljnoga biznis.

Agrokor s Intersportom i Modianom privodi završnici prodaju pojedinih poslovnih skupina iz Mercator grupe za koje je odmah nakon preuzimanja te kompanije 2014. najavio kako se ne uklapaju u njegovu dugoročnu strategiju. Iz portfelja su, podsjetimo, iz istih razloga lani isključeni Pekarna Grosuplje, Mercator Embi i M-Holidays.

Da će novi vlasnik Modiane postati slovenski poduzetnik Goran Kristan, a Intersporta poljski private equity fond Enterprise Investors te da će obje akvizicije biti realizirane do kraja srpnja jučer su izvijestili slovenski mediji dok iz koncerna Ivice Todorića nisu bili pripravni komentirati te poslovne poteze. Modiana je osim u Sloveniji prisutna i na tržištama Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. U lancu ukupno broji 130 trgovina i zapošljava 685 djelatnika.

Budući vlasnik Kristan već se bavi prodajom odjevnih predmeta, zastupnik je brenda Tom Tailor u Sloveniji te na tržištima jugoistočne Europe.  Kristanov partner, prema pisanju slovenskih medija, u preuzimanju Modiane navodno je jedan indijski proizvođač tekstila pa u susjedstvu stoga očekuju kako će to utjecati i na promjenu asortimana s obzirom na dosadašnju pretežnu zastupljenost marki iz skupljih cjenovnih razreda.  

Intersport pak u regiji raspolaže sa 93 vlastita prodajna objekta i 17 kroz franšize, od toga je na matičnom tržištu 35 trgovina. Lani je tvrtka pokrenula poslovanje i na tržištu Kosova, no Slovenci ocjenjuju da bi budući vlasnik mogao više investirati u razvoj poslovanja na hrvatskom i srpskom tržištu nego u Sloveniji radi brojnosti potrošača. Mercator je poslovanje Modiane i Intersporta iskazivao isključivo kroz konsolidirana godišnja izvješća pa se tek neslužbeno moglo čuti da je Modiana proizvodila gubitke dok je Intersport bio perjanica grupacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close