G-Solar na američkom tržištu

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2015. u 09:45
Foto: Press

Nakon uspješnog predstavljanja na Intersolar Europe u lipnju ove godine predstavnici G-Solara prisustvovali su Intersolar North America u San Franciscu, od 14. do 16. srpnja.

Nakon uspješnog predstavljanja na Intersolar Europe u lipnju ove godine predstavnici G-Solara prisustvovali su Intersolar North America u San Franciscu, od 14. do 16. srpnja. Ovaj skup je glavni događaj američke solarne industrije i često je najava tehnoloških inovacija i  trendova u energetskom sektoru.  Za G-Solar, sa proizvodnjom solarnih panela u gospodarskoj zoni Dugopolje/Split,  ovo je bila prilika za ugovaranje novih poslova na američkom tržištu.

Američko tržište je treće najveće tržište solarnih kapaciteta na globalnom nivou. Do kraja 2014, SAD su imale 18.3 GW instaliranih solarnih kapaciteta. Osam od deset trenutno najvećih svjetskih solarnih elektrana nalazi se u SAD-u, na čelu sa Solar Star elektranom kapaciteta 579 MW. Iako se gradnja velikih sustava, kao i nadogradnja postojećih, nastavlja u skladu sa visoko postavljenim zahtjevima za udio obnovljivih izvora energije, razvoj ipak ide u drugom smjeru. U budućnosti će se naglasak stavljati na izgradnju manjih fotonaponskih elektrana na lokaciji potrošnje čime će se znatno smanjiti gubici u prijenosu energije. Sličan ujednačeni razvoj instaliranja kapaciteta prati i razvoj vjetroelektrana koje, vođene istom logikom,postaju manje i bliže lokacijama potrošnje. Također, ulaže se u mobilne sustave prozvodnje i skladištenja energije kao i uključivanje električnih automobila u energetski sustav. SAD trenutno imaju oko 290.000 električnih automobila, što ih stavlja na vrh zemalja po broju vlasnika ljubimaca na struju a nove tehnologije učinit će ih aktivnim dijelom energetskog sustava. Rezidencijalni sektor očekuje ubrzani rast sa planiranom godišnjom stopom rasta od 50%.

Ipak, najvažnija tema Intersolara, kao i solarne industrije općenito, bila je tehnologija pohrane energije. Glavna vijest u tom području i dalje je Tesla PowerWall koji bitno mijenja ekonomsku računicu solarnih sustava. Cijena baterija (Ex works) iznosi 3.000 USD za sustave od 7kWh i 3.500 USD za sustave od 10kWh, što iznosi 430USD, odnosno 350 USD/kWh. Dimenzija 130x86x18 cm i težine 100 kg može biti smještena na  zid garaže ili pomoćne prostorije a moguća je i vanjska instalacija. Ukupno do 9 jedinica može biti povezano za osiguravanje većih kapaciteta, do mogućih 63, odnosno 90kWh. Za komercijalnu i industrijsku primjenu predstavljen je PowerPack koji osigurava 100kWh po cijeni od 25.000 USD, što daje još nižu jediničnu cijenu od 250 USD/kWh.

Predstavnicima G-Solara domaćin je bio Nick Tabak, voditelj istraživanja i razvoja Tesla Motorsa. Razvojni planovi Tesle su impresivni. U projektu nazvanom “Gigafactory“,  u suradnji sa japanskim Panasonicom, Tesla planira godišnju proizvodnju baterija ukupnog kapaciteta od 35GWh. To otprilike odgovara godišnjoj globalnoj proizvodnji litijskih baterija. Proizvodnja je trenutno locirana u Silicijskoj dolini, blizu San Josea, gdje se nalazi nekoliko tisuća high-tech kompanija koje predstavljaju centar inovacija i razvoja visokih tehnologija i pokrivaju okvirno jednu trećinu poduzetničkih investicija u SAD-u. Pristup najnovijim tehnologiijama iz Silicijske doline hrvatska tvrtka Solar Panel System ostvarit će preko partnerskih kompanija iz SAD-a čime će se osigurati kontinuirani razvoj i inovacije G-Solar proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close