Europske burze porasle uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2014. u 14:54
Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u plusu 1 posto, na 1.394 boda, nakon što je jučer potonuo 1,4 posto.

Na europskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada, a uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u plusu 1 posto, na 1.394 boda, nakon što je jučer potonuo 1,4 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na dobitku 0,60 posto, na 6.721 bodu, dok je frankfurtski DAX skočio 1,30 posto, na 9.990 bodova, a pariški CAC 1,20 posto, na 4.375 bodova.

Indeksi su danas nadoknadili veći dio gubitaka od jučer, kada su cijene europskih dionica oštro pale jer je ulagače razočarala poruka čelnika ECB-a kako će o monetarnoj politici odlučivati početkom iduće godine.

ECB je jučer smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj i idućim godinama, kao i prognoze inflacije, a njezin predsjednik Mario Draghi poručio je kako će početkom iduće godine razmotriti utjecaj dosad uvedenih monetarnih mjera i tada odlučivati o daljnjim potezima.

Jutros su se, pak, cijene dionica oporavile, jer su ulagači procijenili da je jučerašnji pad ipak bio prevelik, s obzirom da se očekuje kako će ECB prije ili kasnije uvesti nove poticajne mjere.

Oporavku tržišta pridonijeli su i bolji nego što se očekivalo podaci o industrijskim narudžbama u Njemačkoj, što bi moglo značiti da se rast najvećeg europskog gospodarstva ubrzava nakon dva slaba tromjesečja.

Ulagači se nadaju i dobrom izvješću o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno poslijepodne i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u studenom broj zaposlenih povećan za 230.000, nakon rasta za 214.000 u listopadu. Stopa nezaposlenosti mogla bi, pak, ostati nepromijenjena na 5,8 posto, najnižoj razini u šest godina.

„Budu li podaci u skladu s očekivanjima, to će značiti da nema potrebe za reakcijom američke središnje banke“, kaže Paul Chesterton, trgovac u tvrtki Peregrine & Black.

Međutim, analitičari upozoravaju da bi znatno bolji podaci nego što se očekuje mogli potaknuti špekulacije o povećanju kamata u SAD-u, što bi loše utjecalo na tržišta kapitala.

"Svaki podatak o rastu broja zaposlenih za više od 200.000 podržao bi tržište. No, ako podatak bude blizu 300.000, to bi potaknulo nagađanja o Fedovom zaoštravanju monetarne politike ranije nego što

su tržišta očekivala", kaže Jasper Lawler, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Podaci o zaposlenosti bit će i na Wall Streetu danas glavna smjernica. Nakon što su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks blago skliznuli s rekordnih razina, danas su oko 12,30 sati terminski indeksi bili gotovo nepromijenjeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close