Mađari iz Ine žele izvući dvije milijarde kuna dobiti

Autor: Ante Pavić , 26. studeni 2014. u 14:55
Foto: Robert Anić/PIXSELL

U mađarskoj kompaniji kažu da su spasili Inu, dok im iz Vlade poručuju da su ugrozili energetsku stabilnost Hrvatske.

Nova runda pregovora – novo izazivanje bombastičnim zahtjevima i izjavama. To je već postala tradicija uoči svakog novog sastanka između pregovaračkih tabora hrvatske Vlade i mađarskog Mola u vezi budućnosti hrvatske naftne kompanije Ine, a ništa drugačije nije bilo niti u utorak.

Mol je neposredno pred novu rundu pregovora suprotstavljenih strana zatražio sazivanje izvanredne Skupštine dioničara koja bi trebala odlučiti o podjeli dividende u vrijednosti od čak dvije milijarde kuna dobiti, čime je sukob između Vlade i Mola doživio novu kulminaciju jer je Ina u prošloj godini imala gubitke od 1,5 milijardi kuna.

Riječ je o zadržanoj dobiti naftne kompanije koju sad Mol traži da se podijeli dioničarima jer je mađarska kompanija zaključila da je Ministarstvo gospodarstva pokazalo da ne nije prijateljski nastrojeno prema investicijama nakon što je ponovno odlučilo Ini ne dodijeliti koncesije za za istraživanje na područjima “Sava” i “Sjeverozapadna Hrvatska”. “Zbog toga je došlo vrijeme za sve dioničare da zatraže povrat svojih prethodnih investicija”, stoji u priopćenju Mola. U Ministarstvu gospodarstva odbacuju te navode i dodaju da je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva još je u srpnju 2011. godine, donijelo rješenja kojima se Ini oduzimaju odobrenja za istraživanje na prostoru „Sjeverozapadna Hrvatska“ i „Sava“upravo zbog neispunjenja obveza definiranih samim odobrenjem, a koje je Ina bila dužna izvršavati. “Očito hoće novac iz Hrvatske, a mi ćemo odlučiti je li to dobro ili ne za Inu i za hrvatski proračun”, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon sastanka s Upravom Ine i predstavnicima Mola. Najavio je da će o Molovom zahtjevu raspravljati Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija i premijer i da će zajedno odlučiti. Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u utorak u Saboru da će pričekati obrazloženje zbog čega se na ovakav način povlači dividenda iz predhodnih godina kada se zna da je prošlu godinu Ina bila u minusu od 1,5 milijardi kuna, uz velike otpise prijašnjih godina, poput ulaganja u Siriji. “Volio bih čuti koja je politika Ine u Hrvatskoj – da li ona investira, dezinvestira, otpisuje”, zapitao se Lalovac. U Ministarstvu gospodarstva smatraju da bi isplata zadržane dobiti u predloženom iznosu zasigurno ugrozila investicijski potencijal Ine i bila bi štetna za kompaniju. Vrdoljak je ocijenio nekorektnim trenutak objave Molovog zahtjeva.

Iz Mola negiraju da je zahtjev kraj ulaganja, ali ih smanjuju

Uvjereni smo da ministar gospodarstva zna da je Mol, kao kompanija izlistana na burzi, zakonski obavezan obavijestiti financijsko tržište preko Budimpeštanske burze. Kao ozbiljan i pouzdan partner Mol je obavijestio ministra prije današnjeg sastanka”, reagirali su kasno poslijepodne u Molu koji ima 49,08 posto dionica Ine, dok Vlada drži 44,8 posto dionica. Ostalo drže domaći mirovinski fondovi i ostali mali dioničari, od čega su mnogi sakriveni iza skrbničkih računa pa im se niti zna identitet.

U Molu ističu da je ta mađarska kompanija spasila Inu od bankrota, stabilizirala je financijski i pretvorila je u profatibilnu kompaniju sa značajnim ulagačkim potencijalom. Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da je to neistina.

“Činjenica, koja je dokazana neovisnom stručnom analizom poslovanja Ine, a koju je prije pola godine izrađena za Vladu, pokazala je da je Ina u posljednjih pet godina smanjila rezerve nafte i plina za 23 posto, da je proizvodnja pala za 30 posto, prerada za 26 posto, veleprodaja za 19 posto, a maloprodaja za 17 posto. Također, od 2010. do danas iz godine u godinu kapitalne investicije smanjivale su se stopom od 40 posto godišnje, a smanjuje se i udio u maloprodaji i povećava uvoz naftnih derivata. Sve to potpuno opovrgava navode Mola da je stabilizirao poslovanje Ine, jer činjenice koje su potvrđene u stručnoj analizi su potpuno drugačije”, navode u Ministarstvu.

Odgovarajući na upit Poslovnog dnevnika znači li njihov zahtjev za povlačenjem gotovo sve zadržane dobiti da se Mol definitivno povlači iz Ine, iz mađarske kompanije su odgovorili: “Molova strategija u vezi udjela u Ini je jasna i ostaje nepromijenjena. Mol još uvijek želi postići dogovor s Vladom koji bi mogao dovesti do novih vrijednosti za Inu. Dok se takav dogovor ne postigne, prodaja udjela u Ini ostaje opcija”, kazali su nam iz Mola. Obje strane na sastanku u utorak nisu ništa bliže sa svojim pozicijama jer Mol i dalje inzistira na zatvaranju sisačke rafinerije, dok hrvatska strana i dalje inzistira na nastavku njezina rada.

Iz Mola su Poslovnom dnevniku također odgovorili da njihov zahtjev za povlačenjem dobiti ne znači potpuni prestanak ulaganja, ali je očito da im ne pada na pamet ulagati u sisačku rafineriju. “Naravno da Mol ostaje zainteresiran za profitabilna ulaganja u Ini”, kažu u Molu. Ministarstvo gospodarstva poručuje da očekuje od Ine investicije u istraživanje nafte i plina, posebice u Hrvatskoj. “Mol je kroz neispunjenje preuzetih obveza na koje se obvezao prilikom kupnje udjela u Ini, narušio i energetsku stabilnost Hrvatske, ugrozio investicije i poslovanje Ine kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu”, navode u Ministarstvu gospodarstva. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

Brent -4.5%, $74.30

Sta radi agencija za ugljikovodike, zasto nista ne poduzimaju?

Je li se Vrdoljak vratio sa sastanka OPEC-a?

Vidim nisu se dogovorili da smanje proizvodnju. Brent -3.31%

Ukoliko dođe do isplate dividende baš me zanima što će država sa svojih 1 mlrd kuna. Investirati u projekte (forsiraju INU da investira i zato ne isplati dividendu) ili za plaće i penzije?
Da ulože 100 mln kuna u Sisak umanjili bi štetu od zatvaranja rafinerije.
Ma, svih tih 1 mlrd kuna će se utopit za birokrate i onda će im Mađari bit babaroge.

Ja se uopće ne bih čudio da su oni te dvije milijarde kuna zadržane dobiti ukalkulirali u proračun pod “prihodi”, Mađari to skužili pa rade frku, a našim političarima te milijarde trebaju, pogotovo u izbornoj godini.

New Report

Close