Širokobriježani napravili letjelicu za stratosferu

Autor: Marta Duić , 06. listopad 2014. u 22:00
Hercegovačku bespilotnu letjelicu veličine košarkaške lopte u visinu podiže meteorološki balon punjen helijem

Skupina mladića iz Širokog Brijega nakon višetjednih priprema lansirala je na visinu od 30 kilometara bespilotnu letjelicu s kamerom.

Projekt kojeg su Željko Ćavar i Vinko Zovko sa skupinom entuzijasta nazvali "Hercegovina u stratosferi" od velike je važnosti za gorsku službu spašavanja jer će skratiti vrijeme potrage za osobama koje nestanu na nekom širokom i nepregledno području.

Koliki su uspjeh mladići postigli pokazuje i činjenica da ih je kontaktirala i NASA. Bespilotna letjelica koju skupina Širokobriježana šalje u stratosferu veličine je košarkaške lopte, s meteorološkim balonom koji je nosi u visinu. Dio opreme razvili su sami, i najvećim dijelom sami financirali, što nije bilo jednostavno jer samo jedan balon stoji 150 dolara. A kada letjelicu puste u zrak nad njom naizgled više nema nikakve kontrole. Unatoč tome, zahvaljujući pažljivom planiranju, proračunima i mjerenjima uspjeli su letjelicu s visine od 30 kilometara prizemljiti na području općine Široki Brijeg odakle je i lansirana.

Letjelica je bez preciznih priprema, i u drugim okolnostima, s te visine mogla otići i stotinama kilometara dalje. Robert Brant, koji je radio na Apolu 11 i misijama koje su išle na Mjesec pomogao je u ovom projektu svojim stručnim savjetima. Kada su mu autori projekta rekli kako im je ideja da letjelicu podignu i spuste u istoj općini Brant je tvrdio kako je to gotovo neizvedivo i praktično nemoguće. Unatoč skepsi, entuzijasti iz Širokog brijega podignuli su i vratili svu opremu i balon na područje koje je bilo planirano.

Jedina greška u proračunima, i to gotovo minimalna, bila je u tome što je mjesto predviđeno za pad bilo dva kilometra zračne linije od stvarnog mjesta prizemljenja. Letjelica Širokobriježana iz startosfere, s visine od 30 kilometara, uspješno je snimila Zemlju i pogled na svemir oko naše planete. Kako kažu, projekt su tako razradili da koriste balone koji je napunjeni helijem, dok su za snimanje imali klasične kamere.  Uvjeti u stratosferi su nepogodni za takvu opremu, a temperature su niže od minus 50. Zbog toga su autori ovog projekta morali letjelicu pustiti dva puta, prvi put probno do visine od 12 kilometara, a drugi put do 30 kilometara, što je završilo uspješno. Projektom su, kažu, dokazali da se i u maloj sredini uspješno može izvesti tako zahtjevan poduhvat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close