Wall Street: U fokusu sjednica ECB-a i zaposlenost u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2014. u 08:26
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje.

 Nakon što su cijene dionica porasle četiri tjedna zaredom, a S&P 500 indeks prvi puta u povijesti probio psihološki važnu razinu od 2.000 bodova, na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, a u fokusu ulagača bit će izvješće o zaposlenosti u SAD-u i sjednica Europske središnje banke.

Dow Jones prošloga je tjedna porastao 0,6 posto, na 17.098 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,7 posto, na 2.003 boda, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 4.580 bodova.

Proboj S&P 500 indeksa prvi puta u povijesti iznad razine od 2.000 bodova potaknuli su brojni makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod porastao je u drugom tromjesečju 4,2 posto, više nego što se očekivalo. Time je uvelike nadmašen pad gospodarstva u prvom tromjesečju od 2,1 posto, pa većina analitičara očekuje rast BDP-a u cijeloj ovoj godini od oko 2 posto.

To je pozitivno utjecalo na tržišta, no ubrzanje rasta gospodarstva moglo bi navesti američku središnju banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekuje.

Nove smjernice ulagačima u petak bi moglo dati izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih porastao za 220.000, nakon 210.000 u srpnju. Bio bi to već sedmi mjesec zaredom kako broj zaposlenih raste za više od 200.000 mjesečno, što pokazuje da se američko tržište rada oporavlja. Očekuje se također pad stope nezaposlenosti sa 6,2 na 6,1 posto.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i sjednica čelnika Europske središnje banke. Špekulacije da će ECB vjerojatno poduzeti nove mjere, poput kupovine imovine, odnosno kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, podržao je niz loših pokazatelja iz europskih gospodarstava, kao i naznake daljnjeg jačanja deflacijskih pritisaka u eurozoni.

Prema izvješću Eurostata, u eurozoni je inflacija u kolovozu skliznula s 0,4 na 0,3 posto na godišnjoj razini, novu najnižu razinu u posljednjih pet godina. To predstavlja dublje klizanje inflacije u 'opasnu zonu', kako ECB naziva njezino kretanje ispod 1 posto.

Prije desetak dana predsjednik ECB-a Mario Draghi poručio je da je ECB spremna odgovoriti svim raspoloživim sredstvima ako inflacija dodatno uspori.

Do odluke ECB-a i izvješća o zaposlenosti u SAD-u očekuje se oprezno trgovanje i nevelik obujam. Tim više što se u ponedjeljak na Wall Streetu zbog blagdana ne radi.

Komentirajte prvi

New Report

Close