Oznakom izvornosti u nacionalnim okvirima zaštitili smo šest proizvoda, zemljopisnom još devet, a među njima samo su istarski pršut u listopadu 2012. i varaždinsko zelje u ljeto 2013. dobili putovnice za ishođenje zaštite i na razini Europske unije.
Na listi čekanja nacionalnog cerifikata nalazi se još šest proizvoda međutim, vrijeme nezaustavljivo curi i moglo bi se dogoditi da neki od ostalih 19 proizvoda pravodobno ipak ne uskoče u europski "vlak". Hrvatska je u pristupnim pregovorima za članstvo u EU od Europske komisije dobila jednogodišnji rok u kojemu mora sve proizvode zaštićene nacionalnom oznakom registrirati i prema pravilima EU ili će cijeli postupak morati iznova ponoviti što traži ne samo vremena nego i gomilu novca. Naime, rok dobiven od EK istječe za manje od šest mjeseci, prvog srpnja 2014., na godišnjicu ulaska Hrvatske u Uniju. Za postupak i nacionalnog i europskog certificiranja moraju se samostalno odlučiti proizvođači, Ministarstvo poljoprivrede ima samo ulogu posrednika u kontaktima s administracijom iz EU. Certificiranje nije jeftino, a tko ga ishodi podložan je čvrstim pravilima proizvodnje i sustavnom nadzoru.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu